Геополитическите конфликти на Русия, „анемичните” цени на петрола и отслабената рубла се оказват благоприятни за най-голямата публично търгувана земеделска компания в страната.

Ros Agro Plc има амбициозни планове да изгради големи свинеферми и оранжерии в Централна и Източна Ръсия, както и намерения за придобиване чрез продажба на акции, листнати във Великобритания, предаде Bloombеrg.

Целта ѝ за първо предлагане от страна на руска компания на нови акции в Лондон от октомври насам показва по-голям разцвет за фермите в страната, след като милиардери като Владимир Евтушенков и Генадий Тимченко, приятел на президента Владимир Путин, инвестират в домати и ябълкови дръвчета. Тя отбелязва и любопитните последици от най-лошия спор между Русия и САЩ след Студената война.

Компанията Ros Agro, която е собственост на милиардера Вадим Мошкович, ще събере 250 милиона долара, за да финансира инвестиции и да помогне за запълване на празнината, оставена от намаления внос на хранителни стоки след санкциите в търговията между Русия и западните държави, както и от слабата рубла, която повишава цените на доставките от чужбина.

Страната, която бе деветият по големина вносител на хранителни продукти в света през 2013 г., е орязала задграничните поръчки с близо 40% до 26,5 милиарда долара през 2015 г. Путин призова за увеличена безопасност на храните, заявявайки миналата година, че огромните земеделски площи в Русия я правят „най-богатата държава” в селското стопанство.

Макар Русия да си е самодостатъчна за някои видове месо, тя не произвежда достатъчно млечни продукти, плодове или зеленчуци, заяви премиерът Дмитрий Медведев през февруари и обеща държавна помощ. Вносът на зеленчуци е бил оценен на 1,7 милиарда долара през миналата година, като част от доматите например е дошла чак от западноафриканската страна Сенегал.

Земеделската продукция е нараснала с 3 на сто през 2015 г. – в момент, в който икономиката се е свила с 3,7 процента.