Ръстът на курса на долара спрямо турската лира ще окаже влияние върху сектора на недвижимите имоти в Турция. Експерти прогнозират ръст на цените на имотите в страната с 20%, пише турският вестник Dünya.Изданието отбелязва, че поевтиняването на турската лира спрямо чуждите валути продължава.

Доларът спрямо лирата днес сутринта достигна нов връх от 23,65 лири за долар. Обменният курс, който в началото на годината беше 18,73 лири, достигна 19,6 лири преди първия тур на президентските избори на 14 май, а след изборите сривът на турската лира се ускори.

"Секторите на строителството и недвижимите имоти очакват нови увеличения на разходите и скокове на цените, заради повишения на валутните курсове на други валути, които бяха потиснати за две години - очаква се да започне нов етап с връщане към рационални политики в икономиката", пише турският вестник.

"Говори се за диапазон от 27-28 турски лири за долар. Когато това се случи, определено ще има увеличение на разходите за строителство. Инфлация в страната, нарастващите разходи и този много възможен още по-висок курс на долара ще доведат до ръст на цените на недвижимите имоти с около 20%", коментира председателят на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти (TÜGEM), Хакан Акдоган.

Независимо от посоченото, и за април руснаците остават лидери сред чужденците при покупката на недвижими имоти в Турция, като са придобили повече от 800 обекта, съобщи малко по-рано Статистическото бюро на Турция (TUIK).

Нов срив на курса на турската лира

Нов срив на курса на турската лира

Само за дни обезценяването е с 10%