Турската лира ускорява своя спад до нови рекордни дъна в началото на търговията днес, обезценявайки се само в рамките на часове с над 7% спрямо щатския долар и еврото.

Към 10 часа българско време, щатският долар поскъпна с над 7% към 23,17 турски лири - ново рекордно "дъно" за турската валута и най-драматична обезценка в рамките на ден, от историческия срив през 2021 г.

Еврото също поскъпа с над 7% тази сутрин, достигайки рекорден връх от около 24,6 турски лири.

Турската лира вече се обезценява с над 10%, откакто Мехмет Шимшек беше назначен за финансов министър от Ердоган през уикенда. От началото на годината турската валута пък поевтинява с близо 20%.

Шимшек, който се ползва с добро име от чуждестранните инвеститори, обеща да възстанови "рационалните" икономически политики. Според анализатори това означава, че ще има разхлабване на стриктния контрол, въведен от неговия предшественик, за да се забави обезценката на турската лира.

Към 26-и май нетните валутни резерви на Централната банка на Турция достигнаха най-ниското си ниво от минус 4,4 млрд. долара.

Слабата лира след победата на Ердоган не е лоша новина за Турция. Все още

Слабата лира след победата на Ердоган не е лоша новина за Турция. Все още

Не очаквайте обаче пазаруването в Одрин да стане още по-изгодно

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер през периода 2009-2018 г., сигнализира за отдалечаване от досегашната неортодоксална политика на понижения на лихвите - въпреки високата инфлация, която предизвика обезценка на турската лира с над 80% в рамките на последните пет години.

Следващото заседание на Централната банка е насрочено за 22 юни и инвеститорите очакват повишение на основните лихви, като същевременно се прогнозира и промяна на най-високия банков пост, който в момента се заема от управителя Сахап Кавджъоглу. Подобно на Ердоган, Кавджъоглу е поддръжник на ниските лихви, като именно по време на неговия мандат, основният лихвен процент беше понижен рязко, въпреки много високата инфлация.

Сега турските власти се надяват, че чуждестранните инвеститори ще се завърнат на пазара. Редица анализатори обаче предупреждават, че Ердоган многократно се е обръщал в миналото към по-конвенционалните финансови политики, но след това е променял това свое решение.

Как финансовите пазари реагираха на победата на Ердоган

Как финансовите пазари реагираха на победата на Ердоган

За Турция резултатът не беше особено изненадващ