Историческо дъно удари турската лира след преизбирането на президента Реджеп Ердоган. Силният човек край Босфора обеща "още от същото" на южната ни съседка, като в сферата на икономиката това означава само едно - курсът на "прегряване" с високи инфлация и дефицит, догонващ ги ръст на заплатите и слаба валута ще се запази.

Този модел на непрестанна активна намеса на държавата е неустойчив, предупредиха икономисти, цитирани от FT, но подобни коментари чуваме от години - и все още Турция някак остава "над водата". Преплитането на интересите на едрия бизнес и на желаещите да се харесат на избирателите си политици обаче няма как да е вечно и икономическата ситуация може да се промени радикално буквално в рамките на месеци - въпреки че на южната ни съседка ѝ предстоят още 5 години Ердоган.

Резервите се топят

Вчера 1 долар се търгуваше за 20,3 лири, което е най-ниското ниво от юли 2022 г. Опитите на Анкара да финансира дупката в бюджета си и да подкрепи националната валута свиха резервите от злато и чуждестранна валута до 101 млрд. долара по официални данни.

Как финансовите пазари реагираха на победата на Ердоган

Как финансовите пазари реагираха на победата на Ердоган

За Турция резултатът не беше особено изненадващ

Според JPMorgan обаче нетните резерви, т.е. цифрата, която изключва задълженията, на практика са нулеви или даже силно отрицателни, ако се изключат десетки милиарди долари, взети назаем от местната банкова система.

Звучи апокалиптично, защото е. Ако обаче имаш голям износ и източници на твърда валута, печелиш време.

Слабостта като предимство

Според анализатора Преслав Райков промяната на курса не изглежда вероятна в скоро време - едно затягане на монетарната политика в момента би вкарало страната в дълбока криза.

Преслав Райков

Източник: money.bg

Преслав Райков

"За момента, ако погледнем показателите, Турция растеше 5,6% през 2022 г., което е над всички регионални икономики и е много висок резултат в световен мащаб. Заплащането в публичния сектор нараства с проценти, които са изпреварващи инфлацията. Бизнес групите и конгломератите регистрират рекордни печалби, част от които реинвестират в нови производства и активи в Турция", коментира пред Money.bg Райков.

Защо инфлацията не смени властта в Турция

Защо инфлацията не смени властта в Турция

Ердоган има голям шанс да бъде преизбран - какво значи това за бизнеса и за отношенията с България?

По думите му Турция е успяла да превърне слабата лира в конкурентно предимство за своята индустрия и сега качествената ѝ продукция намира нови пазари на изгодни цени. Ограничените резерви в злато и валута пък трябва да се компенсират с държавно въведени лимити, които връщат в централната банка част от доларите, които се генерират от бизнеса.

Снимка 620211

Източник: GettyImages

"Този модел ще си продължи, като той разчита на много входящи капитали, включително - от Русия. Целият зърнен бизнес, който се случваше в Русия и Украйна, в момента е преместен в Турция. Отворени са за руски капитали и за туризъм - през този и през следващия сезон туризмът ще регистрира изключително високи резултати, защото той генерира твърда валута", допълва експертът.

Снимка 620209

Източник: GettyImages

Според него обезценката на лирата ще продължи и "сегашните нива може да ни се сторят смешни в сравнение с тези, които ще видим през следващата или по-следващата година".

Преслав Райков е категоричен: "Ердоган е на първо място бизнесмен, а не политик".

Големите рискове

"Прегряването" на икономиката рано или късно води до нейното "счупване", което неминуемо ще доведе до грубо връщане в реалността за Ердоган, бизнеса и гражданите - колкото и парадоксално стабилна да изглежда ситуацията в Турция днес.

Най-големият риск е в изтеглянето на външни капитали от Турция, посочва Райков. Подобни процеси видяхме след опита за преврат срещу Ердоган, но сега има и други фактори: "Когато нарастват лихвите в САЩ, защо да държиш долари в Турция - можеш да ги пратиш в Щатите и те да ти генерират почти 6% доходност. Защо да поемаш риск с Ердоган и неговата икономика, когато имаш почти безрискова щатска?".

Ердоган иска да спасява турската икономика с "китайски модел"

Ердоган иска да спасява турската икономика с "китайски модел"

Турската лира се свлича все по-надолу. Основни стоки се купуват вече на нечувано високи цени и мнозина от турците са гневни. Ердоган обаче не променя курса. Решил е да спасява турската икономика с "китайски модел"

Вторият голям риск е свързан с енергетиката. По думите на Преслав Райков южната ни съседка остава почти 100% зависима от енергийния внос поне през следващите 5-6 години, докато евентуално бъдат разработени новите морски находища. В момента основните доставки идват от Русия и Иран - с всички геополитически опасности и последици от това.

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

През последните три месеца на 2021 г. се отчита рекорден скок на закупени с лири криптовалути

На трето място идват разходите за възстановяване след земетресението, което опустоши големи градове в страната по-рано през тази година. По думите на Райков става дума за около 3 млрд. долара, които трябва да се "дръпнат" от икономиката: "За да победиш това, трябва нова обезценка на валутата с лихвени интервенции, ново прегряване на икономиката и ново компенсиране на хората на три месеца, защото инфлацията им е "изяла" заплатите".

На последно място е социалното недоволство, което на теория би могло да свали Ердоган, но, както отбелязва Райков, на този вот това не просто не се случи - действащият президент през цялото време на кампанията изглеждаше доста спокоен за своята победа.

Снимка 620212

Източник: GettyImages

Много са и хората в бизнеса, които се опасяват, че завръщането към по-ортодоксалната монетарна политика (за каквото например се обяви опозиционният кандидат Кемал Калъчдароглу - б.р.) би означавало минимум година на тежък преход към новите реалности.

А пазаруването в Одрин?

За хиляди българи икономическите процеси в южната ни съседка имат значение само в събота и неделя - тогава ходят на пазар в Одрин и други населени места оттатък границата. Традиционно цените са изгодни, като през последните години именно заради слабата лира шопинг туризмът стана масово явление - с по 20 000 посетители само в Одрин всяка събота и неделя и по 100-150 евро оборот на човек по данни на местната администрация от 2022 г.

Това са 130 млн. евро, вложени от нашенци в турската икономика за година - само в един град.

Пътуване без паспорти: Българи се стичат в граничния град Одрин

Пътуване без паспорти: Българи се стичат в граничния град Одрин

Пристиганията достигнаха своя пик

Според Преслав Райков обаче ситуацията започва да се променя - продавачите вдигат цените драстично, по магазините ценообразуването се прави непосредствено преди реализацията на поръчката, ако е по-напред във времето.

"Много неща поскъпнаха дори за нас - например дрехи и перилни препарати. Започна да се усеща и от нашите сънародници, които пазаруват стоки от там - за някои започна да се губи смисълът от пътуването", посочва анализаторът.

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

От 1 февруари бяха облекчени изскванията към пътуващите

Дали това е умален модел на предстоящото за турската икономика - може би още следващите месеци ще покажат.