Улиците и търговските алеи на северозападния турски град Одрин са пълни с посетители от другата страна на границата, месец след като влезе в сила регламент, позволяващ на българските граждани да влизат без паспорт. Това се казва в репортаж на "Дейли сабах", предаде БГНЕС.

Известни като чести посетители на Одрин, туристите и купувачите от България се отправят през границата почти всеки ден, за да задоволят много от своите нужди и да се възползват от конкурентните цени и висококачествените стоки на Турция.

Пристиганията достигнаха своя пик, след като на 27 август в Държавен вестник бе публикувано постановление, според което посетителите от България са получили разрешение да посещават Турция с личните си карти.

Турция ще привлича повече "шопинг туристи"

Турция ще привлича повече "шопинг туристи"

Саудитците оглавяват списъците, следвани от кувейтци, иранци, руснаци и азери

Преди това българите се ползваха с освобождаване от визи за туристически цели и транзитни пропуски с максимален срок на пребиваване 90 дни от 180-дневен период.

Турция и България споделят приятелски и съседски отношения като съюзници в НАТО. Турската диаспора в България също играе важна роля за насърчаване на политическите и икономическите отношения между двете страни.

Регламентът изглежда е добавил нов тласък на Одрин, тъй като през уикенда пристигащите от България през граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли започнаха да надхвърлят 20 000 души, заяви председателят на търговско-промишлената палата в града.

"През уикенда максималните ни стойности се колебаеха между 12 000 и 16 000 души. Сега виждаме 20 000. Това има сериозен принос за икономиката на града", заяви ръководителят на Търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зипкюнкурт пред информационната агенция "Демирьорен".

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

Турция е единственият член на НАТО, който не е наложил санкции на Русия

Тази цифра вероятно ще се увеличи още повече през следващите дни, добави той.

"Защото нашите гранични пунктове са сериозно претъпкани. Имаме емигранти, които влизат и излизат. С облекчаването на пропускателния режим, което се очаква през следващите дни, ще изпитаме значително увеличение на гостите от България", отбеляза той.

Зипкюнкурт каза още, че с последния регламент освен пристигащите от близките райони, набират скорост и пристигащите от Черноморския регион и вътрешността на страната. "Като цяло имаше входен маршрут от около 180 километра, сега това нарасна до 350-400 километра", добави той.

Как Турция "спука" балона на пазара на автомобили?

Как Турция "спука" балона на пазара на автомобили?

Държавата въвежда редица ограничения в търговията

Очаква се броят на българските туристи, пристигащи в Одрин на пазар, да се увеличи с поне 30% в сравнение с предходните години, каза Зипкюнкурт. "Заедно с влизанията с документи за самоличност броят на пристигащите български туристи ще надхвърли 3 милиона до края на годината".

Местният търговец Мехмет Демир също подчерта увеличаването на мобилността в града.

"През последните две-три седмици има много хора, които идват от България с лични карти", каза Демир и изрази очаквания за още по-голямо увеличение през следващите седмици.

Айсел Дурсун, българска гражданка от турски произход, е влязла в Турция с лична карта заедно със съпруга си Хасан Дурсун.

"Дойдохме много удобно. Призовавам българските граждани да излязат и да дойдат. Тук всичко е много качествено и евтино", казва Дурсун пред агенция "Демирьорен".

Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града

Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града

Реджеп Гюркан поиска да бъде създадена комисия за нарастващия брой български табели и плакати в града

"За нас е евтино и удобно. Тук си купуваме обувки, пазаруваме за къщата. Купуваме всичко", каза друг български гражданин, Мустафа Митков.

"Това ни спестява пари, защото идваме удобно. Сега е по-лесно да дойдеш в Турция".

Българите напълниха Одрин: Наемите на магазините се вдигнаха драстично

Българите напълниха Одрин: Наемите на магазините се вдигнаха драстично

В Турция вече се влиза само с лична карта