Кметът на Одрин Реджеп Гюркан поиска да бъде създадена комисия за нарастващия брой български табели и плакати в града. Припомняме, че наскоро бе взето решение, според което българските граждани вече не трябва да получават виза за посещение в Турция, което предизвика бум на пътуванията.

"Трябва да се приложи наредба, тъй като на въпросните плакати няма нито една дума на турски език", каза Гюркан на заседанието на общинския съвет и добави, че местните се чувстват неудобно от тази ситуация.

Как Турция "спука" балона на пазара на автомобили?

Как Турция "спука" балона на пазара на автомобили?

Държавата въвежда редица ограничения в търговията

Призовавайки членовете на съвета да създадат комисия, Гюркан каза: "Тази комисия трябва да работи успоредно със законодателството, да изслуша експертите, ако е необходимо, и да предприеме действия през следващите месеци."

"Езикът е една от общите ценности на една нация. Ако загубите езика си, ще загубите всичко", каза още Гюркан и отбеляза, че не се оплаква от идването на български граждани в града.

"Въпросната дискусия е много излишна, тъй като повечето пазаруващи напоследък са българи", каза пред Hurriyet Daily News Метин Барманбай, търговец в региона.

Българите напълниха Одрин: Наемите на магазините се вдигнаха драстично

Българите напълниха Одрин: Наемите на магазините се вдигнаха драстично

В Турция вече се влиза само с лична карта

Приемайки табелите на български за положителни, Гюлхан Али, турист от България, каза: "Търговците от този регион изкарват прехраната си изцяло от чуждестранни туристи. Мисля, че броят им не трябва да се намалява, а трябва да се увеличи, защото посетителите имат затруднения с езика."

Решението на турския президент Реджеп Ердоган позволява на българските посетители да останат в страната максимум 90 дни при безвизово пътуване, беше публикувано в Държавен вестник на 27 юли и привлече повече купувачи в страната, особено в провинциите по общата граница.

Търговци в Одрин закачиха табели и плакати на български език на най-оживената улица в Сарачлар, след като българските граждани започнаха да задоволяват всичките си нужди от града - от храна до облекло.

Рапицата измести пшеницата от нивите. В Одрин засадиха "жълти" поля с площ по-голяма от Плевен

Рапицата измести пшеницата от нивите. В Одрин засадиха "жълти" поля с площ по-голяма от Плевен

В Турския град засдените площи се увеличават 9 пъти от 2017 г. насам

Този ход има за цел да привлече повече туристи от съседната страна, което ще даде тласък на печалбите в твърда валута на Турция.