Бумът на търговията в Одрин след като българите вече могат да влизат в Турция само с лична карта предизвика вдигане на наемите на магазините в града, съобщи агенция ИХА.

По данни на Министерството на културата и туризма на Турция повече от 950 хиляди български граждани са влезли в страната от България през първите пет месеца на 2022 г. А след отпадането на изискването за задграничен паспорт броят им се увеличава с бързи темпове.

Според решението българите ще могат да влизат в страната с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни.

Потвърдено: влизаме в Турция само с лична карта с цел туризъм и транзит

Потвърдено: влизаме в Турция само с лична карта с цел туризъм и транзит

Това се казва в указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, потвърден и от българското въвшно министерство

Това активизира и търговията в района и доведе в града нови търговци от окръзи като Истанбул, Текирдаг, Къркларели и Чанаккале.

Търсенето на магазини под наем

предизвика увеличение на цените - обекти, отдавани преди на цена от 15 хиляди лири (2700 евро), сега се дават под наем срещу 50 хиляди лири (8800 евро), посочва Серхат Чекер, председател на Одринската асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Към момента гражданите на Турция трябва да притежават международен паспорт и българска виза за влизане на територията на България.

Наскоро Турция предприе стъпки за пътуване със Сърбия само с лични карти и от двете страни. На този фон Анкара разреши и на норвежки граждани да влизат в страната само с лични карти, но от Осло не позволява същото на турските граждани, което предизвика полемика в местните социални медии.

Българите пътуват масово към Гърция и Турция през лято 2022

Българите пътуват масово към Гърция и Турция през лято 2022

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни бележат ръст от близо 50% на годишна база

Основната причина за действията на турската държава, свързани с облекчаване на влизанията в страната са увеличаване на туристите и приходите от тях.

Това лято чуждестранните туристи в Турция са се увеличили с над 300%, като българите са на второ място, според данни на Министерството на културата и туризма на страната.

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

От 1 февруари бяха облекчени изскванията към пътуващите