След решението на българското правителство да облекчи изискванията за PCR-тестове за пристигащи от Турция, поток от туристи "заля" Одрин.

От 1 февруари България вече изисква от хората да покажат сертификат за ваксина или да представят PCR тест с отрицателен резултат, взет в рамките на 48 до 72 часа преди влизане в страната.

Преди това хората, пътуващи между двете страни, трябваше да правят теста всеки път, когато се връщат от Турция в България.

След въвеждането на това правило броят на българите, посещаващи турската гранична провинция, намаля веднага, тъй като вземането на PCR тест беше едновременно скъпо и неудобно при пътуване между двете страни.

Заради обезценката на турската лира българите отново тръгнаха на пазар в Одрин

Заради обезценката на турската лира българите отново тръгнаха на пазар в Одрин

Нашенци пазаруват храни, перилни препарати, лекарства

Преди да влязат в сила по-строгите правила за PCR тестове, около 10 000 българи посещаваха турската провинция всеки уикендите за пазаруване или нощувка, след въвеждането им броят им намаля до 3000, припомня Hurriyet Daily News. 

След като България облекчи правилата за пътуване, бизнесът в Одрин въздъхна с облекчение.

"Решението е добре дошло. Около 85% от клиентите ни са от България, а до края на миналата година бизнесът ни вървеше много добре. С въвеждането на това правило, българите спряха да идват", каза Мухамед Каплан, който притежава сладкарница в Одрин.

Този месец ДДС на хранителните стоки беше намалено от 8 на 1 на сто, и цените макар и незначително се понижих, припомня Марица.

Вдигаме втора църква в Одрин за 300 000 евро

Вдигаме втора църква в Одрин за 300 000 евро

Нужни са още 100 хил.евро.

Заради инфлащията в страната цените са наистина често доста по-ниски от тези в България.

Сиренето се продава средно по 60 т. лири, което е 7,50 лв. за килограм. Литър олио е 37 т.лири (4,70 лв.), килограм захар е 10,60 т. лири (1,40 лв), 1 кг. ябълки са 12 т. лири (1,50 лв.). Цената на един хляб започва от 3,50 т. лири, което е 0.45 лева.

Кисело мляко в Турция се продава в големи разфасофки, като 1 кг. е около 13 т. лири, което е 1,64 лева.

Днес по курса на БНБ лев се разменя за 8,21 т. лири, а една лира е 12 стотинки.