Нараства интересът към екскурзии и индивидуални пътувания за пазаруване в най-близкия до България областен център в Турция - Одрин, макар мащабите още да не могат да се сравнят с това, което беше преди пандемията. Това разказа за БТА Йордан Петров от хасковската туристическа фирма "Дани ПП", утвърден организатор на пътувания до югоизточната ни съседка. Тенденцията за увеличаване на потока на пътуващи за т.нар. шопингтурове е започнала от този юни.

Основната причина за повишения интерес на нашенци към пазаруването в Одрин е продължаващото обезценяване на турската лира, което прави цените за българи на голяма част от стоките много атрактивни, поясни Петров.

На фона на поскъпването у нас, съседската потребителска кошница е значително по-достъпна и изгодна. Допълнителен фактор е и отпадането или облекчаването на редица ограничения за пътуване, които възпираха хората в хода на пандемията.

Така наречените "куфарни търговци", които са предимно от близките до границата Свиленград, Любимец и Харманли, отново имат сметка при покупки в големи количества и безпроблемно преминават с тях през ГКПП "Капитан Андреево", твърдят хора от транспортния бранш.

В момента литър бензин и дизел по турските бензиностанции е на цена в турска валута, съответстваща на 1,40-1,50 лева.

Туроператорът посочи десетки примери, при които разликата в цената на стоките у нас и там е значителна. Например, на сергиите в Одрин килограм домати струва 5 лири или 80 стотинки, по курса за деня от 24 ноември. Толкова са и краставиците. Килограм банани е на цена 1,60 лева. Ядки като бадем или шам фъстък се търгуват по равностойността на 16-17 български лева за килограм, докато у нас цената им започва от 27-28 лева за кг. Нашенците доста купуват и перилни препарати.

По думите на представителя на туристическата фирма, най-голямо "стълпотворение" в Одрин има в петък и събота и по-малко в неделя, когато в съседския град се чува навсякъде българска реч. Тогава, по оценка на туроператори, в местните магазини, пазари и молове обикалят по около 10 000 българи. Не липсват също и посетители от съседна Гърция.

В много от пазарите и магазините, където вече се знае че са предпочитани от нашенци, има табели на български и езикова бариера практически почти не съществува. Освен това, част от местните продавачи вече са овладели на някакво ниво български.

Нашенци пазаруват в Одрин и много лекарства, тъй като близки на пътуващите ги "товарят" с поръчки, коментират още туроператори от Хасково. В аптечната мрежа на Одрин има медикаменти на двойно и тройно по-ниски цени, отколкото в нашите аптеки, а кутия с 50 броя медицински маски е с цена на равностойността на 3,20 лева.

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

Цените в Турция не спират да растат, както и недоволството на хората. Въпреки страха от репресии, все повече турци излизат по улиците и настояват за оставката на правителството

В случай че нашенци искат да се подкрепят с храна при пазаруването в Одрин, лесно може да се намери евтин обяд, като при това се спазват противоепидемичните мерки, казват още автобусните превозвачи.

За разлика от лятото, когато традиционният поток от гастарбайтери създаваше големи опашки и изнервяше пътуващите с дългото чакане за преминаване на ГКПП "Капитан Андреево" и "Капъкуле", сега се преминава сравнително бързо. Очакванията на туроператорите са, потокът от български туристи към Одрин още да се засили с наближаването на празниците.