Българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти. Информацията съобщават турските медии, позовавайки се на указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник.

Според решението българите ще могат да влизат в страната с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни.

От българското Министерство на външните работи потвърдиха информацията пред Money.bg. От министерството обаче уточниха, че все още не е ясно точно от коя дата решението на турските власти ще влезе в сила.

"Предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, както и конкретният срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани", заявиха от външно министерство.

Чуждестранните туристи в Турция са се увеличили с над 300%, българите са на второ място

Чуждестранните туристи в Турция са се увеличили с над 300%, българите са на второ място

Данните са за месец май 2022 година

Към момента гражданите на Турция трябва да притежават международен паспорт и българска виза за влизане на територията на България.

Наскоро Турция предприе стъпки за пътуване със Сърбия само с лични карти и от двете страни. На този фон Анкара разреши и на норвежки граждани да влизат в страната само с лични карти, но от Осло не позволява същото на турските граждани, което предизвика полемика в местните социални медии.

Основната причина за действията на турската държава, свързани с облекчаване на влизанията в страната са увеличаване на туристите и приходите от тях.

Това лято чуждестранните туристи в Турция са се увеличили с над 300%, като българите са на второ място, според данни на Министерството на културата и туризма на страната.

Въпреки увеличаването на чуждестранните туристи, туристическият сектор се насочи към търсене на алтернатива на руския пазар, който като цяло съставляваше по-голямата част от туристическия поток в страната. Техният брой обаче драстично намаля след войната в Украйна.