Броят на чужденците, посетили Турция, се е увеличил с 308,48% през май тази година, спрямо същия месец на 20221-а, сочат данни, публикувани от Министерството на културата и туризма на страната. Местните власти разкриват, че около 3 824 555 души са посетили страната през май.

Петте най-посещавани града са Истанбул, Анталия, Одрин, Мугла и Артвин. В периода януари-май 2022 година броят на чужденците, посетили Турция, също се е увеличил - с 207,1% на годишна база. Броят им през посочения период достига 11,3 милиона.

Турция вече печели повече от туризъм: $840 на човек

Турция вече печели повече от туризъм: $840 на човек

От началото на годината България е на второ място по посещения след Германия

През първите пет месеца на годината Германия е на първо място по изпращане на най-много туристи в Турция - ръст от 367,24%. България е на второ място с ръст от 334,88%, а Русия е на трето място с ръст от 49,40% спрямо същия период от предходната година.

Вътрешен туризъм

Въпреки увеличаването на чуждестранните туристи в Турция, туристическият сектор се насочва към търсене на алтернатива на руския пазар, който като цяло съставлява по-голямата част от туристическия поток в страната. Техният брой обаче драстично намаля след войната в Украйна.

Затова индустрията ще се съсредоточи върху вътрешния пазар, пише Daily Sabah. Говорейки пред турския икономически всекидневник Dünya, Корхан Алшан, който е главен изпълнителен директор на Nirvana Hotels, свързана с Kilit Group, заяви, че туристическите резултати на Анталия се увеличават всеки ден успоредно с броя на полетите.

Мениджърът коментира, че един от най-важните пазари, които се открояват като алтернатива при свиването на пазара на Русия, е именно вътрешният пазар и че именно към него трябва да бъдат насочени и повече усилия, както от бизнеса, така и от държавата.

Рекорд в Турция: чуждестранните туристи нарастват с над 225%. Сред тях българите са на второ място

Рекорд в Турция: чуждестранните туристи нарастват с над 225%. Сред тях българите са на второ място

Туроператори коментират, че в настоящия летен сезон страната окончателно ще "отмие" негативите от пандемията