Министерството на финансите на САЩ предупреди турските компании да не си сътрудничат с руснаците, които попаднаха под санкции, научи The Wall Street Journal. В понеделник заместник-министър Уоли Адейемо изпрати предупредително писмо до Американската търговска камара в Турция.

Същото писмо е изпратено и до Турската индустриална и бизнес асоциация, научиха източници на вестника, цитирани от Банки.ру.

"Всички физически или юридически лица, които предоставят материална подкрепа на тези в списъка на САЩ, сами са изложени на риск от американски санкции", каза Адейемо в писмата.

В условията на санкции - кой купува злато от Русия, и то в рубли

В условията на санкции - кой купува злато от Русия, и то в рубли

Търговията е с отстъпка в цената

Турските банки не могат да имат кореспондентски отношения с руските банки, които са в санкционните списъци, и да поддържат същите връзки с американските, даде за пример зам.-министърът на финансите.

"Имайте предвид, че сделките с руски субекти под санкции могат да изложат турските финансови институции и бизнеса на риск от санкции", предупреди Адейемо.

Сътрудничеството на турски компании с руснаците отдавна тревожи официални лица във Вашингтон, казаха източници на вестника. През последните дни обаче администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стана по-открита в настояването Турция да спазва санкциите.

Миналата седмица Адейемо проведе телефонен разговор, в който изрази загриженост, че руснаците използват Турция, "за да избегнат санкциите, наложени от Съединените щати и 30 държави".

Япония налага нови санкции срещу руски граждани. В отговор Русия спира доставките на газ

Япония налага нови санкции срещу руски граждани. В отговор Русия спира доставките на газ

Новите мерки включват и забрана за износ на 65 руски и 25 беларуски организации

Турция е единственият член на НАТО, който не е наложил санкции на Русия и в резултат на това "олигарси паркират суперяхти тук, а млади дисиденти и технически работници транспортират пари в куфари".

Турският президент се позиционира и като посредник в конфликта между Русия и Украйна. В началото на август Financial Times съобщи, че Западът е недоволен от задълбочаването на икономическото сътрудничество между Турция и Русия, властите са обезпокоени от изявленията на президентите на двете страни за разширяване на сътрудничеството в търговията и енергетиката.