От Русия вече не купуват злато страните от ЕС, САЩ и други държави, като част от наложените на страната санкции.

"Ситуацията на пазара на злато, не се е просто променила, тя се е промени драстично, защото нито една златодобивна компания в Русия досега не се е занимавала с маркетинг като такъв", казва в тази връзка президентът на холдинга "Селигдар" Константин Бейрит, цитиран от Интерфакс.

Холдингът "Селигдар" е една от 15-те най-големи златодобивни компании в Русия. В допълнение към златния клъстер, холдингът включва калаен клъстер и други структури.

Константин Бейрит коментира, че те работят "с директни купувачи и има ценови отстъпки, но се опитваме да ги сведем до минимум - това е изключително важно сега, защото гледаме не само отстъпката за златото, но и какъв е обменния курс на рублата". По думите му, "има доста купувачи, които вече работят в Русия - те са от Индия, ОАЕ, Китай".

Бизнесменът обяснява, че стремежът на руските златодобивни компании "са две неща - минимизиране на отстъпката и получаване на приходи в рубли".

Големите купувачи на пазара на злато в света са Индия, с потребление около 800-900 тона злато годишно и Китай - около 1000 тона, припомня Бейрит. Тези държави сега са и основните купувачи на злато от Русия.

България е на четвърто място по добив на злато в Европа

България е на четвърто място по добив на злато в Европа

Как ще се отрази войната на минната индустрия