По кризата с Украйна България е ясен партньор на ЕС и НАТО, ще говорим в един глас, няма да има отклонения. Солидарни сме със санкциите и едновременно се подготвяме да имаме вариант да не останем без енергийни източници - имаме план Б. Това заяви премиерът Кирил Петков в парламента.

"Ние вярваме в целостта на Украйна. Ако Русия влезе с танковете в чужда територия е нарушаване на чуждото право", обясни той.

Петков уточни, че на масата на лидерите в Брюксел всички са се обединили по въпроса.

По темата, засягаща България ако се влезе в сценарий газът да бъде спрян 100% за България, Петков заяви: "имаме мярка". Каква обаче ще е тя, премиерът не каза. Тръбата, която захранва България, захранва и Сърбия - шансът да се стигне до този сценарий е малък, посочи той.

Медведев заплаши Европа, че ще плаща по €2000 за природен газ

Медведев заплаши Европа, че ще плаща по €2000 за природен газ

Ако "Северен поток 2" не бъде реализиран

Все пак премиерът Петков смята, че ще се влезе в динамика на ценови войни, затова усилено поддържа връзка с премиера на Гърция Кириакос Мацотакис и след 11 г. бавене, той вярва, че гръцката връзка ще е готова до няколко месеца. Петков увери и че следи строежа на всяка станция.

По другите международни теми: Кирил Петков коментира срещата си от вчера с българите в Република Северна Македония. Пред тях той препотвърдил позицията на страната, че ще се борим както за изкореняване на езика на омразата, така и за членството на страната им в ЕС.

Скандала с изрязването на премиера на РСМ Димитър Ковачевски - българският премиер обясни: "Уникалното за мюнхенската конференция е, че на нея се събират всички лидери от всички страни затворени на много тясно пространство и всеки говори с всеки, така на всички снимки има по 5-6 лидера вкупом". Аз направих в поста си така, че исках ясно да заявя, нашите международни партньори - Франция, Англия, САЩ..."

"Всички се опитват с глупости да ни изкарат от диалогичния конструктивен тон, аз няма да позволя на тези провокации и затова ясно изявих в следващия си пост, че кой на каква снимка е, няма значение за общата ни стратегия", обясни подробно той.