"Добре дошли в новия свят, където европейците скоро ще трябва да плащат по 2000 евро за 1000 кубически метра природен газ". Това написа в Twitter бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев, който продължава да бъде доста приближен до президента Владимир Путин.

Повод за коментара му е обявеното от Германия решение да спре сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" заради разполагането на руски войски в двата отцепили се от Източна Украйна региони Донецк и Луганск.

Самият президент Владимир Путин заяви, че Русия ще продължи непрекъснатите доставки на природен газ за световните пазари.

Германия удари Русия: спира "Северен поток 2"

Германия удари Русия: спира "Северен поток 2"

В отговор на действията на Русия спрямо териториалната цялост на Украйна

"Русия възнамерява да продължи непрекъснатите доставки на газ, включително на втечнен природен газ (LNG), на световните пазари, да подобри свързаната инфраструктура и да увеличи инвестициите в газовия сектор", заяви руският президент Владимир Путин в поздравленията към участниците и гостите на Форума на страните износителки на газ в Катар, публикувано на сайта на Кремъл.

Руският лидер отбеляза също така, че разширяването на използването на природен газ като един от най-екологичните видове гориво става много популярно в периода на модернизиране на енергийния пазар.

Европа осигурява около 40% от нуждите си от газ от Русия.

През следобедна търговия във вторник мартенските фючърси на газовия нидерландски хъб TTF поскъпват с 0,9% към €79,40 за мегаватчас или около $940 за 1000 кубически метра.

ЕС обмисля изискване за определени резерви от газ за страните-членки

Страните от ЕС ще трябва да поддържат определени резерви от природен газ, се готви да предложи Европейската комисия (ЕК) на фона на напрежението между Украйна и Русия, съобщава EurActiv.

"В момента повечето страни имат изисквания за резерви от горива, които да гарантират енергийната им сигурност. Но това е само на ниво национално законодателство, а Брюксел обмисля дали да няма и европейска регламентация на изискванията", коментира комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон.

Може ли природният газ на Норвегия да разреши енергийната криза в Европа

Може ли природният газ на Норвегия да разреши енергийната криза в Европа

Основният въпрос сега е дали норвежкият природен газ ще замени руския