Норвежката група за добив на петрол и газ Equinor ще поддържа максимални нива на производство на природен газ през пролетта и лятото на 2022 година, за да помогне на Европейския съюз да запълни своите газови хранилища. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията, цитиран от световните медии.

Обещанието идва на фона на продължаващата загриженост за доставките на газ и през по-топлите месеци на годината, когато складовете се запълват, вследствие на пиковото търсене през зимата. Високите цени, както и изостреното напрежение между Европа и Русия допълнително усложняват ситуацията.

Може ли норвежкият природен газ да замести руския?

Миналата година по-голямата част от Европа не успя да се увери, че има достатъчно газ за зимата, което допринесе за газовата криза, коментират експерти.

Изпълнителният директор на Equinor - Андерс Опедал, коментира пред Bloomberg, че "Норвегия винаги е била надежден партньор на Европа и ще продължи да доставя колкото е възможно повече газ на континента".

Проблемът за Европа е, че въпреки това въпросните количества са по-малко от половината от газа, от който се нуждае. Според Eurostat, ЕС е внесъл 46,8% от своя природен газ от Русия през първата половина на миналата година.

Норвегия представлява 20,5% от вноса на природен газ през този период - по-малко от половината от това, което Русия изпраща на ЕС. Скандинавската страна е изнесла над 2,9 милиарда кубически метра седмично за ЕС в края на 2021 година, спрямо малко над 2,3 милиарда кубически метра износ от Русия.

Настроенията на Русия

Независизо от геополитическите настроения, ЕС от години разчита на руския природен газ. В момента обаче ситуацията е по-сложна отвсякога. Русия е все по-непредвидима, а случващото се в Украйна никак не допринася за двустранните отношения между москва и Брюксел.

Затова днес Европа разчита изключително много на Норвегия. И тя вероятно може да продължи да изпомпва газ на максимум за известно време, но това не разрешава проблема дългосрочно. Страната просто не може да покрие цялото количество газ, което Русия доставя на Европа в момента.

Какви други възможности има Европа?

Централна Азия е опция, по-конкретно Азербайджан, който вече доставя малко газ през Южния газов коридор, завършващ в Италия. Единствената друга алтернатива е LNG от САЩ. Европа е водещата дестинация за американски втечнен природен газ от три месеца на фона на енергийната криза, въпреки ограничения капацитет на терминала.

Според данни на Refinitiv, цитирани от Reuters, 75% от износа на втечнен природен газ в САЩ е отишъл в Европа през януари тази година. Катар и Австралия също биха били решение за Европейския съюз. Въпросът е на каква цена.