Китайският износ нарасна със 7,2%, доминиран в долари, докато вносът спадна с 1,4% показват данните за юни, в сравнение с година по-рано. Това сочат резултатите, оповестени от Общата митническа администрация на страната в петък, съобщи CNBC.

Въпреки пандемията от коронавирус, засегнала глобалното търсене, износът от Китай се задържа на нива, което вероятно е благодарение на медицинските доставки, които скочиха през първата половина на годината.

Тенденцията се запази и през юли, отбеляза Мартин Расмусен - икономист от Capital Economics. "Голяма част от скорошната устойчивост на износа се дължи на доставките на маски, медицински продукти и оборудване за работните места и дома", казва Расмусен.

Икономисти очакваха, че износът в Китай ще намалее с 0,2% на годишна база, докато вносът се очаква да нарасне с 1%.

През юни износът в Китай, деноминиран в долари, отбеляза ръст с 0.5% в сравнение с преди година, а вносът нарасна с 2.7% за същия период. През миналия месец Китай отчете търговски излишък от 62,33 милиарда долара, като победи очакванията от 42 милиарда долара. Китайският търговски излишък беше 46,42 милиарда долара през юни.

Продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай обаче представлява риск за намаляване на търсенето.

Според някои съобщения двете страни планират да преразгледат прилагането на своята търговска сделка "първа фаза" следващата седмица. "Срещата през следващата седмица вероятно ще бъде "наистина предизвикателна", заяви Роналд Уан, изпълнителен председател в Partners Financial Holdings в Хонконг.

Пекин се фокусира върху "вътрешния икономически цикъл", като производството и потреблението се осъществяват в самата страна. Това сигнализира, че китайското правителство не очаква наистина положителен резултат от търговските преговoри, според икономисти.