Страните, които ще бъдат най-силно засегнати от изменението на климата в бъдеще, са тези, които са направили най-малкото, за да го причинят, става ясно от доклад, цитиран от Fast Company.

Някои от богатите страни като Норвегия и Швеция са спечелили от климатичните промени, тъй като са се затоплили от средата на 20-и век. А бедните държави като Нигерия и Индия са станали още по-бедни в сравнение с преди.

Проучването на Националната академия на науките разглежда проблемите с неравенството за периода 1961 и 2010 година. То показва, че благосъстоянието на жител в бедните страни е с 17%-30% по-ниско поради изменението на климата. Разликата между силните и изоставащите страни е с около 25% по-голяма спрямо периодът, когато климатът е бил стабилен.

Предишни изследвания са установили връзка между икономическия растеж и температурата. Топлинните вълни вредят на реколтата и правят хората по-малко продуктивни. За студена страна като Швеция, затоплянето може да бъде полезно. Въпреки това обаче в страната са възникнали много пожари през 2018 година.

Изследователи разглеждат и оценяват ефекта от климатичното затопляне и изчисляват повече от 20 000 възможности за потенциален растеж на икономиката на всяка страна. Цифрите биха били съвсем различни, ако няма климатични промени.

Например, икономиката на Индия сега е доста по-слаба, отколкото ако глобалното затопляне не се беше случило.

Планетата е станала по-топла с около 1 градус по Целзий от началото на индустриалната революция. Ако страните успеят да постигнат договореното според Парижкото споразумение, което цели устойчиво развитие и повече източници на възобновяема енергия, затоплянето може да се спре само до 2 градуса.

По-вероятно е обаче това покачване на температурите да не спре на 2 градуса. Дори всички държави да действат съобразно изменението на климата, пак има опасност затоплянето да стигне до 3 градуса според Световната метеорологичната организация.

Тъй като развитите страни разширяват достъпа си до енергийни източници, е важно те да се съсредоточат върху възобновяемата енергия. Използването на технологии, които не предизвикват затопляне, ще има изключителни ползи за икономическото развитие.