Цената на електричеството в Германия покрай Коледа ще падне до нула заради излишък на пазара. Очаква се по това време на годината предлагането на ток да надхвърли търсенето заради сериозен ръст в производството.

Според прогнозите стойността на електричеството може да остане на нула за часове или дори за няколко дни покрай празниците заради очакванията за рекорден скок на производството на вятърните електроцентрали и по-високите за сезона температури в страната.

"Спадът на цени ще бъде предизвикан от по-слабо търсене на пазара по време на коледните празници, когато заводите няма да работят, а голяма част от хората ще са на почивка", обяснява Елчин Мамадов от Bloomberg Intelligence.

Очакването за рекордното намаляване на стойността на тока означава, че някои производители ще бъдат принудени да изключат електроцентрали, за да ограничат доставките. В противен случай те ще трябва да плащат на потребителите, за да използват електроенергията.

На 25 декември производството на ток от вятърни електроцентрали се очаква да нарасне до 31,3 гигавата и да достигне до 33,7 гигавата на 27 декември. За сравнение един гигават е достатъчен, за да захрани 2 милиона домакинства.