Запасите от петрол на Русия ще стигнат поне за 30 години, а запасите от газ - за около 50 години. Това заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак по време на руско-китайски енергиен бизнес форум, съобщи ТАСС.

"Русия притежава огромни запаси от нефт и газ. При сегашните условия и нива на добив на посочените енергоносители, осигуреността с петролни запаси е за около 30 години, а природният газ ще стигне за около 50 години", каза Новак.

По думите на руския вицепремиер, въпреки процеса на енергийния преход, Русия е уверена във възможността за реализация на международните пазари на своите петролни и газови ресурси. "Вярваме, че през следващите години тези ресурси ще бъдат търсени на енергийните пазари", подчерта Новак.

Междувременно стана известно, че за 9-те месеца на годината "Газпром" има рекордна нетна печалба (по Международните стандарти на финансова отчетност) от 1,55 трилиона рубли, при 218 млрд. рубли загуба за същия период на миналата година.

Средната цена за износа на природен газ на "Газпром" (за страни извън ОНД) за 9-те месеца на 2021 г. е $241 за 1000 куб. м, при $128,9 за същия период на 2020 година.

"Газпром" повиши прогнозата си за общия размер на инвестициите на групата през 2021 г. - от 1,83 трилиона рубли до малко над 2 трилиона рубли.

МАЕ: САЩ изпреварват Русия и Саудитска Арабия по темп на добив на нефт

МАЕ: САЩ изпреварват Русия и Саудитска Арабия по темп на добив на нефт

На САЩ ще се дължи до 60% от общото увеличение на производството на петрол в страните извън ОПЕК през 2022-а година

Към момента Русия не вижда необходимост от спешни мерки на петролния пазар във връзка с появата на новия щам на коронавируса, коментира още Новак. Партньорите на страната от ОПЕК+ също не са се обърнали към Руската федерация относно евентуална необходимост от спешни мерки на енергийния пазар, добави руският вицепремиер.