САЩ ускориха възстановяването на добива на петрол на фона на високите цени на нефта и ще изпреварят Русия и Саудитска Арабия по този показател до края на 2021-а година, се казва в ноемврийския доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщи ТАСС.

"Добивът на петрол в САЩ расте на фона на високите цени на течното гориво. Световното предлагане на петрол ще се увеличи с 1,5 милиона барела на денонощие през ноември-декември, от които на САЩ ще се падат 400 000 барела на денонощие. В същото време, Русия и САЩ ще могат да осигурят прираст за месец общо с 330 000 барела на денонощие, като се вземат предвид споразуменията от ОПЕК+", се казва в доклада на МАЕ.

През октомври, по данни на МАЕ, световните доставки на петрол са се увеличили с 1,4 милиона барела на денонощие, до 97,7 милиона барела на денонощие. Половината от посочения обем петрол е осигурен от американски производители. "До края на годината САЩ ще могат да осигурят увеличение на добива на петрол, повече от всяка друга държава", отбелязват от МАЕ.

МАЕ: Цените на петрола може да паднат до $36 за барел към 2030 г.

МАЕ: Цените на петрола може да паднат до $36 за барел към 2030 г.

При друг сценарий към 2030 г. цената на нефта ще бъде $67 за барел, а към 2050 г. - $64 за барел

Международната агенция по енергетика повиши предишната си прогноза за добив на петрол в САЩ с 300 хил. барела на денонощие през IV-то тримесечие на 2021-а година и с 200 000 барела на денонощие за 2022-а година.

На САЩ ще се дължи до 60% от общото увеличение на производството на петрол в страните извън ОПЕК през 2022-а. Въпреки това, Съединените щати няма да могат до края на следващата година да достигнат нивото на добив на петрол отпреди кризата с коронавируса, прогнозират от МАЕ.