Китай ще трябва да намали данъците, да повиши разходите и да намали лихвите, за да избегне още по-големи щети от разпространението на коронавируса върху вече крехката икономика, пише CNN.

Все още е невъзможно да изчислим икономическите щети от вируса, но една държавна медия и някои икономисти казват, че растежът на Китай може да намалее с два процентни пункта през това тримесечие заради коронавируса. Разпространението му спря дейността на редица компании в множество области в различни части на Поднебесната империя. Забавяне на растежа в такъв размер би означавало $62 милиарда загуебн растеж.

Пекин не може да си позволи подобен удар. Растежът през миналата година вече бе най-слабият от три десетилетия насам, след като Китай опита да се справи с нарастващата задлъжнялост и ефектите от търговската война със Съединените американски щати.

Спирането на заразата е основен приоритет за Комунистическата партия и допълнителен знак за това бе решението премиерът Ли Къцян да оглави мерките за борба с коронавируса.

Досега политиците са направили някои стъпки, за да помогнат на бизнесите, които пострадаха най-много. Цетралното и местните правителства досега вложиха $12,6 милиарда за медицинско оборудване и грижи.

Големите банки намалиха лихвите за малките предприятия и частните лица в най-засегнатите области. А една от най-големите държавни банки съобщи, че ще позволи на живеещите в тях да забавят изплащането на вноските по кредитите си за няколко месеца, ако загубят източника си на доходи.

Китайският икономист Жанг Минг обаче казва, че Пекин трябва да бъде по-агресивен, ако иска да избегне забавяне на икономиката. По думите му, правителството може да намали някои от данъците и да увеличи разходите по здравеопазване и преквалификация. Той очаква също така местните власти да инвестират повече в инфраструктура.

Увеличавайки правителствените разходи, Пекин може да избегне забавянето от спад в частните инвестиции и производството.

По думите му, е възможно централната банка да намали лихвите отново, за да стабилизира икономиката. Подобни мерки биха подпомогнали възстановяването на растежа през следващото тримесечие и ще повишат експанзията на брутния вътрешен продукт за цялата 2020 г. до около 5,7 процента.

Други обаче са по-песимистични. Анализаторите в Nomura смятат, че растежът може да намалее с два процентни пункта или дори повече през първите три месеца на годината.

Сред най-пострадалите сектори е туризмът, а моментът на разпространение на коронавируса бе най-лошият възможен. Заради него китайците се отказаха от пътувания покрай Лунната нова година. Приходите в този период за мултимилиардни. Страдат туристическите компании, хотелите и авиолиниите.

Коронавирусът изтри $420 милиарда в Китай

Коронавирусът изтри $420 милиарда в Китай

Въпреки подкрепата на централната банка, която инжектира 1,2 трилиона юана