Инвеститорите изтриха $420 милиарда от основния китайски борсов индекс в понеделник, продавайки юани и суровини, заради страховете от разпространяване на коронавируса и ефекта му върху икономиката на страната. Днес е първият ден на търговия в Китай след Лунната нова година, предава Reuters.

Пазарът бе оцветен в червено, въпреки че централната банка наля средства във финансовата система - знак за подкрепа за икономика - и въпреки регулаторните ходове, които целяха да ограничат разпродажбите.

Общият брой на починали вследствие на коронавируса в Китай достигна 361 в неделя. В последния ден преди празниците, 23 януари, той бе 17.

До обяд китайско време основният индекс Shanghai Composite изтри 8% и се запътва към най-лошия си ден от четири години насам. Юанът отвори при най-ниското си ниво през 2020 г. и поевтиня с почти 1,2%, преминавайки ключовата граница от 7 за долар. Суровините, търгувани в Шанхай, също поевтиняха.

Новият вирус създаде притеснение заради бързото си разпространение, както и заради отговора на правителството, който ще натежи над вече забавящия се икономически растеж. "Не е ясно дали работниците в заводите, и колко от тях, ще се завърнат на работа", казва Ирис Панг, икономист в ING.

Акциите на над 2 500 компании вече достигнаха дневния лимит от 10% спад. Централната банка се опита да намали разпродажбите, като инжектира 1,2 трилиона юана ($173,81 милиарда) чрез споразумения за обратно изкупуване на облигации. В същото време борсовият регулатор предприе стъпки за ограничаване на продажбите на късо и призова взаимните фондове да не продават, казват източници на агенцията.

Пекин съобщи още, че ще предприеме стъпки да помогне на компаниите да възстановят производството възможно най-скоро.

Икономическият растеж на Китай може да падне под 5% заради коронавируса

Икономическият растеж на Китай може да падне под 5% заради коронавируса

Това ще принуди Пекин да вземе допълнителни мерки и да покачи бюджетния дефицит