Вносът на стоки от Русия в Турция през юни 2023 г. възлиза общо на 2,91 милиарда долара, по данни на Турския статистически институт (TurkStat). Това е най-ниската месечна стойност на показателя от октомври 2021 г., според данни на TurkStat.

Така за юни Китай изпревари Русия като най-голям доставчик на стоки за Турция. Според резултатите за цялата 2022 г., Русия уверено заемаше първо място като най-голям изтосител за Турция, пише РБК.

Спрямо месец май, турският внос от Русия за юни 2023 г. е намалял с 36% (за май е възлизал на 4,57 млрд. долара), а спрямо юни миналата година спадт е със значителните с 43% (тогава е бил за 5,1 млрд. долара).

За първата половина на тази година Турция е внесла стоки от Русия на обща стойност 24,7 млрд. долара, което е с 10,8% по-малко от същия период на 2022 г. (27,7 млрд. долара).

Въпреки това, за първите шест месеца, Русия държи лидерството по отношение на дял от вноса в Турция: 13,4% от общия внос на Турция, при 12% от Китай. Засега експертите не дават прогнози, ще може ли Русия да си върне "първенството" за цялата 2023 година, или Китай уверено ще я измести, увеличавайки доставките си на турския пазар.

Една от основните причини за свиване на износа от Русия за Турция, е намаляването на енергийните доставки (във физическо и парично изражение), пише РБК.

Доставките на руски горива (петрол, нефтопродукти, въглища, природен газ) за Турция през юни са намалели до 1,76 милиарда долара - с 20% по-малко спрямо предходния месец ($2,2 милиарда), според TurkStat. При това, енергийните продукти представляват повече от 60% от общия внос на Турция от Русия.

Има и понижение на вноса от Турция на други руски стоки. През юни намалява вносът не само на руски енергийни ресурси (в доларово изражение), но и на други стоки от Русия, като:

-внос на черни метали - намаление с 38% спрямо май, до 299 млн. долара;

-зърнени култури - намаление наполовина спрямо май, до 240 милиона долара;

алуминий — намаление наполовина спрямо май, до 89 милиона долара;

мед (метал) — само една четвърт спрямо вноса за май, до 87 млн. долара.

Китай измести Русия като най-голям търговски партньор на Казахстан

Китай измести Русия като най-голям търговски партньор на тяхна обща съседна страна

До миналата година Русия държеше "първенството"