Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева направи обръщение към общата среща между финансовите министри и управителите на централни банки от Г-20. българката за пореден път подчерта, че прогнозата за глобалната икономика за 2022 и 2023 година се влошава, предават международните агенции.

Георгиева е категорична, че са необходими решителни действия, за да се справи светът с глобалната криза, която го е обхванала и която тепърва ще се задълбочава.

Кристалина Георгиева: Съществува риск от глобална рецесия

Кристалина Георгиева: Съществува риск от глобална рецесия

Според ръководителя на Международния валутен фонд перспективите пред световната икономика "значително са се влошили"

Според директора на МВФ има 3 основни приоритета, които да помогнат за справяне с извънредната ситуация:

1.Борба с инфлацията

На първо място страните трябва да направят всичко по силите си, за да намалят инфлацията. В противен случай се рискува възстановяването на икономиките, което най-вероятно ще доведе до още по-голямо снижаване на жизнения стандарт на уязвимите хора. Според Георгиеве, добрата новина е, че централните банки се активизират и повишават лихвените проценти.

2. Фискалната политика

Тя трябва да помага, а не да пречи на усилията на централните банки за укротяване на инфлацията. Фискалната политика трябва да намали дълга, като същевременно предоставя целенасочени мерки за подкрепа на уязвимите домакинства, изправени пред нови сътресения, най-вече от високите цени на енергията и храните.

3.Страните от Г-20 трябва да са в помощ на останалите

Нов тласък за глобално сътрудничество ще бъде от решаващо значение за справяне с многото и тежки кризи, пред които е изправен светът. А той има нужда от лидерството на Г-20, особено за справяне с рисковете от продоволствената несигурност и големия дълг.

"Хранителната несигурност буквално означава глад за милиони хора", зяви Кристалина Георгиева. И допълни, че "това е разрешим проблем".

Заедно с ръководителите на UNFAO, Световната банка, WFP и СТО, Международният валутен фонд призовава международната общност да се активизира и да работи заедно, за да подпомогне тези, които имат непосредствена нужда, да премахне ограниченията за износ, да насърчи производството на храни и да инвестира в устойчиво на климата селско стопанство .

Едно от най-важните неща в момента са силните глобални лидери, които трябва да работят единствено и само в полза на обществото.

Директорът на СТО алармира за предстояща продоволствена криза в света

Директорът на СТО алармира за предстояща продоволствена криза в света

Милиони тонове зърно от Украйна не могат да бъдат изнесени