Хранителната криза, дошла на фона на войната в Украйна, може да продължи години, заяви ръководителят на Световната търговска организация. Много сериозно може да бъдат засегнати африканските държави - най-вече от недостига на пшеница и торове, коментира генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала пред BBC.

Милиони тонове зърно от Украйна не могат да бъдат изнесени, поради войната. Страната е основен световен износител на пшеница, като отговаря за 9% от световния пазар. Украйна е най-големият износител на слънчогледово масло. На нея се дължат и 16% от световният износ на царевица.

Заради блокада, между 20 и 25 милиона тона пшеница остават в Украйна, докато световните цени на зърното се покачват. По думите на Оконджо-Ивеала цените на пшеницата са се повишили с 59% в сравнение с миналата година, слънчогледовото олио е нараснало с 30%, докато царевицата е била с 23% по-висока.

Някои страни от Близкия изток и в частност Африка ще се изправят през заплахата от недостиг. Либия и Еритрея получават над 40% от пшеницата си от Украйна, а Ливан 60%.

И все пак това засяга целия свят - цените на пшеницата са се повишили с една трета от нахлуването на Русия в Украйна досега. Вече има предупреждения, че десетки милиони са изложени на риск от гладуване.

Само два милиона тона зърно са били изнесени от Украйна посредством доставки с влак и камиони.

Основните коридори обаче са затворени. Според директора на СТО 35 страни в Африка внасят храни от този черноморски регион, а 22 внасят торове. "Надявам се, че няма да изпаднем в наистина тежка продоволствена криза през следващите няколко години."

Проблемите във веригата за доставки, причинени от пандемията Covid и недостига на работна ръка, също оказват влияние.