Компаните в Италия са съкратили рязко инвестициите, а потребителите - своите разходи по време на пика на пандемията през второто тримесечие, пращайки икономиката на страната в рекорден спад, предава Bloomberg.

Данни от статистическата служба показват, че разходите на домакинствата се свиват с 11,3% през периода, а износът спада с 26,4%. Инвестициите намаляват с 14,9%. Така през трите месеца до края на юни икономиката се свива с 12,8% - повече от първоначалните очаквания.

Тежките мерки срещу здравната криза в Италия, оригиналния европейски епицентър на вируса, нанасят тежки щети. Правителството прогнозира, че БВП ще се свие с 8% през 2020 г. - прогноза, която изглежда твърде оптимистична на фона на изчисленията на икономистите от спад от 10% и тези на Европейската комисия, която очаква 11%.

Кризата има огромен отрицателен ефект и върху публичните финанси на страната, след като правителството трябваше да увеличи разходите за здравеопазване и стимулиране на икономиката. Очаква се дългът да надхвърли 150% от БВП още тази година, дори преди поредния транш. Засега правителството е одобрило €100 млрд. стимули, за да се опита да спаси икономиката.