Окръг Лос Анджелис гласува забраната за сондиране на нефт и газ. Това ще затвори около 1600 активни и неактивни нефтени кладенци, пише Oilprice.

Причината за решението е неблагоприятното въздействие върху околната среда и климата от тази дейност.

Калифорнийската независима петролна асоциация се обяви против подобни действия с аргумент, че това ще доведе до стотици загуби на работни места, ще повиши цените и ще увеличи зависимостта на Калифорния от "чужд" петрол.

Щатът внася около 70% от петрола, който потребява и най-големият потребител на реактивно гориво и бензин в САЩ.

Калифорния е отговорна за 17 % от американския разход на реактивно гориво и 11 % от разхода на бензин през 2019 г., според данните на EIA.

Междувременно Калифорния може би е щатът с най-амбициозните цели за декарбонизация и е най-активният в опитите си да ги постигне. По-рано тази година губернаторът Гавин Нюсъм възложи на Отдела за управление на геоложката енергия на Министерството на опазването да започне регулаторни действия за прекратяване на издаването на нови разрешения за добив на нефт и природен газ от януари 2024 г.

"Вървим към бързо декарбонизиране на нашия транспортен сектор и създаване на по-здравословно бъдеще за нашите деца. Не виждам нужда от добив на нефт в подобно бъдеще и вярвам, че Калифорния трябва да е независима от петрола" каза Нюсъм.