Спадът в производствената дейност в Германия започва да се усеща все по-ясно и на пазара на труда, увеличавайки и натиска върху правителството да отговори с повече разходи, пише Bloomberg.

Индексът на IHS Markit за активността в производството и услугите се покачи минимално през октомври, но все още показва, че забавянето продължава вече четвърто тримесечие. Заводите остават слабото място, а заетостта в индустрията намалява с най-голям темп за последните почти 10 години.

Докладът показва и спад в увереността и "бъдещо намаляване на инфлационния натиск", след като продажните цени се увеличават с най-бавен темп за последните три години. Това е притеснение и за Европейската централна банка, която миналия месец намали лихвите и стартира отново покупките на облигации, за да увеличи твърде бавното повишение на цените.

В новия доклад има и положителни момент: спадът на поръчките за износ и производствената дейност се забавят.

Въпреки това притесненията за най-голямата европейска икономика натежават над еврото. То изтри първоначалния ръст след сравнително положителния доклад за Франция и застана около $1,1132.

"Надеждите за завръщане към растеж в Германия в последното тримесечие бяха посечени", казва Фил Смит, икономист в IHS Markit.

Същевременно за цялата еврозона индексът се покачи минимално до 50,2. Така регионът остава на ръба на свиването, а прогнозите за региона са мрачни, казват от IHS Markit.

Bloomberg Economics прогнозира експанзия на икономиката на еврозоната от едва 0,1 процента през третото тримесечие. А очакванията за последните три месеца на годината не са особено по-добри.

Вече е ясно: Германия влезе в първа рецесия от шест години

Вече е ясно: Германия влезе в първа рецесия от шест години

Бундесбанк предупреди, че БВП е спаднал за второ поредно тримесечие