Централната банка на Германия - Бундесбанк, предупреди, че брутният вътрешен продукт на страната е спаднал през третото тримесечие на 2019 година за второто поредно тримесечие. Това означава, че технически германската икономика е в първата си рецесия от шест годни насам.

Въпреки това Бундесбанк смята, че страната не е заплашена от дълбока рецесия.

"БВП на Германия отново леко падна през третото тримесечие", се казва в месечен преглед на банката. "Въпреки това, рецесия в смисъл на ярко, всеобхватно и устойчиво намаляване на икономическата активност с недостатъчно използване на капацитета не е очевидна."

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Слабата икономика вече се отразява и върху пазара на труда

Германската икономика през второто тримесечие на 2019 г. спадна с 0,1% в сравнение с предходните три месеца и оттогава няма признаци за подобрение. Продължаващата търговска война между САЩ и Китай, както и несигурността около Brexit и проблемите на автомобилния сектор в страната, продължават да оказват натиск върху икономическата активност, казват експертите.

Предварителните данни за БВП на страната за третото тримесечие ще бъдат публикувани на 14 ноември.

Bundesbank потвърди очакванията за техническа рецесия в Германия

Bundesbank потвърди очакванията за техническа рецесия в Германия

По всичко личи, че и третото тримесечие ще донесе спад

Проучването на Бундесбанк отбеляза, че експортно ориентираният производствен сектор на страната "продължи да намалява" през третото тримесечие, докато секторите на икономиката, насочени към вътрешния пазар, "продължават да стимулират растежа".

"Поради добрата ситуация на пазара на труда, перспективите за доходите на потребителите остават благоприятни", се казва в прегледа.

Бундесбанк отбелязва "значително намаление" в производството на автомобили в Германия през юли и август поради по-строгите стандарти за автомобилните емисии, влезли в сила от този септември.

Германия няма да направи достатъчно, за да избегне рецесия

Германия няма да направи достатъчно, за да избегне рецесия

Берлин готви мерки, но те ще бъдат твърде малки и ще дойдат твърде късно

Миналата седмица германското правителство намали прогнозата си за растеж на БВП за 2020 г. до 1% от 1,5%, отбелязвайки по-специално негативните ефекти от търговските конфликти по света.

Прогнозата за икономическия подем на страната за текущата година бе запазена на ниво 0,5%.