Германските икономически институти и водещите икономисти в страната предупреждават за заплахата от рецесия в германската икономика, както се посочва, наред с други неща, от намаляване на индустриалното производство в страната.

Според германския Институт за макроикономика и пазарни изследвания (IMK) вероятността от рецесия в германската икономика вече е 59,4% в сравнение с 43% през август. Това е най-високият процент от периода 2012-13 г. насам.

Европа очаква Германия да отвори кесията и да започне да харчи. И то много

Европа очаква Германия да отвори кесията и да започне да харчи. И то много

Това би защитило Стария континент от буреносните облаци над икономиката

IMK подчертава наличието на "остра заплаха от рецесия", която се дължи на намаляване на индустриалното производство и броя на поръчките в производствените сектори, намаляване на броя на свободните работни места на пазара на труда и "потиснато настроение в икономиката", главно поради външноикономическите рискове, свързани със заплахата от твърд вариант на Брексит и търговските войни.

IMK отбелязва редица слаби показатели в автомобилната индустрия и някои други индустрии.

Златното десетилетие за германската икономика върви към своя край

Златното десетилетие за германската икономика върви към своя край

Какво да очакваме?

От своя страна Мюнхенският институт за икономически изследвания (IFO) прогнозира спад на германския БВП през третотот тримесечие с 0,1%. Като се има предвид спадът от 0,1% през април - юни, това означава, че технически страната навлиза в рецесия. Прогнозата за икономически растеж за 2019 г. се влошава, намалявайки от 0,6% на 0,5%.

"Слабостта в индустрията се разпространява като петролно петно към други отрасли," казва експертът на IFO Тимо Волмерхойзер.

Слабата икономика вече се отразява върху пазара на труда. Август беше четвърти пореден месец, когато броят на безработните не намаля в Германия, тоест заетостта не расте.

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Най-голямата икономика в Европа върви към рецесия

От своя страна, Институтът за световна икономика в Кил (IfW) също прогнозира спад в германската икономика през третото тримесечие, очаквайки спад на БВП с 0,3%.

Федералната статистическа агенция ще публикува на 14 ноември предварителни данни за промените в германския БВП през третото тримесечие, а окончателни данни - на 22 ноември.

Рецесия в Германия ще удари и тези страни

Рецесия в Германия ще удари и тези страни

Икономистите дават прогнози за забавяне в най-голямата европейска икономика