Над европейската икономика се образуват буреносни облаци. Изходът от урагана изглежда ясен - Германия трябва да отвори джоба си и да започне да харчи, и то много.

Очаква се Германия да получи големи парични стимули след заседанието на Европейската централна банка днес. Но с лихвите, които вече са исторически нива, въздействието върху икономическата активност вероятно ще бъде заглушено, дори и инвеститорите да се радват.

Най-голямата икономика в Европа е известна с предпазливостта си при заемите. Тя обаче е и на ръба на рецесия, което принуждава политиците да погледнат към възможностите за стимули за първи път след финансовата криза.

Възможността за големи разходи за подобряване на инфраструктурата и справяне с климатичните проблеми поражда много вълнения. Въпреки това експертите предупреждават, че законодателите в страната, които са решени да поддържат балансиран бюджет, е малко вероятно да одобрят отчаян пакет разходи, който би могъл да даде тласък на региона.

Еврото се вдига в очакване решенията на ЕЦБ

Еврото се вдига в очакване решенията на ЕЦБ

Доларът възвръща позиции спрямо японската йена

"Един голям удар в подкрепа на икономиката - това не е нещо, което правителството е готово да направи в момента", тълкува Карстен Бжески, главен германски икономист в холандската банка ING.

През последните десетилетие Германия беше центърът, задвижващ възстановяването на Европа. Но наскоро обаче икономиката на страната, която се ръководи от износ, се срина под тежестта на търговската война между САЩ и Китай, отчитайки спада в глобалното търсене на автомобили и перспективата за хаотичен Brexit.

Рецесията сега изглежда неизбежна. БВП за трите месеца, приключили през юни, се сви с 0,1%, а прогнозата за третото тримесечие е дори още по-лоша - свиване с 0,3%.

"Рецесията на Германия е почти не сигурна", казва Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics.

Тази среда прави разговорите за евентуални стимули по-възможни.

"Ако избухне нова криза, ние сме в състояние да се противопоставим с много, много милиарди евро. И ще го направим", заяви германският финансов министър Олаф Шолц пред законодателите във вторник.

Думите му, от една страна, са подкрепени от огромния бюджетен излишък на страната. Достигайки 2,7% от БВП през първата половина на 2019 година, този правителствен излишък дава на Германия много повече пространство за маневриране.

Другият фактор са отрицателните доходи от държавните облигации на страната. Понастоящем ориентировъчната 10-годишна облигация носи доходност от минус 0,56%, което означава, че Германия може ефективно да заеме пари безплатно.

"Германия може да вземе заеми на финансовия пазар в момента с нулева лихва и да я използва за инвестиции в инфраструктура. И това няма да коства на страната почти нищо", каза Бжески.

Валутният пазар очаква решенията на Европейската централна банка

Валутният пазар очаква решенията на Европейската централна банка

Китайският юан поевтинява, цената на златото расте

Проблемът пред Германия, е че страната по принцип е в опозиция с високите публични разходи. От 70-те и 80-те години на миналия век, когато безработицата, инфлацията и държавният дълг нараснаха, сред немците съществува исторически страх от хиперинфлацията и нейните дестабилизиращи ефекти.

В съвременна Германия също има причини политиците да дават приоритет на балансирания бюджет пред пръскането на пари при "лека рецесия".

"Доста немци си мислят, че ако правителството харчи пари сега, може би след 10 години няма да може да ги харчи за техните пенсии", посочва главният икономист на банката Berenberg Bank Холгер Шмидинг. А със застаряването на населението на страната вече има опасения, че разходите ще се свият.

Бжески пък каза, че очаква "трохи тук и там, но нищо, което би могло да преобърне играта".

Голямата дата пред Германия е 20 септември, когато се предвижда Берлин да представи нови мерки за защита на климата. Пакетът обаче според Бжески може да бъде договорен извън бюджета като "символична първа стъпка".

"Съществуват сериозни ограничения за това колко пари може Германия да похарчи полезно при нейните сложни процедури за планиране и недостиг на квалифицирана работна ръка", каза Шмидинг.

Главният икономист на Deutsche Bank Стефан Шнайдер направи подобна вметка наскоро, като предупреди, че стимулиращият пакет ще бъде "равностойно на загуба на пари от данъци".

"Германия разполага с достатъчно пари, за да увеличи правителствените инвестиции, дори без да взема нов дълг. Истинските затруднения са в областите на планиране и искане на наличните средства", написа Шнайдер.

Със сигурност някои разходи в Германия може би вече са на хоризонта - джобът е отворен. Но точно сега Европа не трябва да затаява дъх.

Забавящата се икономика кара ЕС да преосмисля фискалните си правила

Забавящата се икономика кара ЕС да преосмисля фискалните си правила

Предстои дебат, възможни са и промени