Финландия приканва Европейския съюз да преразгледа строгите си фискални правила заради забавящата се икономика. Междувременно паричните стимули вероятно вече са близо до своите граници, посочва доклад, подготвен от Финландското председателство на Съвета на ЕС, съобщава Reuters.

Периодичната оценка е продиктувана от фискалните правилата на ЕС, но идва в момент, когато мнозина поставят под въпрос ситуацията с бюджетните регулации, които бяха бързо преработени вследствие на дълговата криза в началото на второто десетилетие.

"Докато първоначалните правила имаха единствено за цел да осигурят стабилни и устойчиви финанси, някои правила акцентират върху ролята на фискалната политика за стабилизацията на икономиката", пише в доклада.

Отделно във вторник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи бившия премиер на Италия Паоло Джентилони да поеме икономическия ресор в новия състав на комисията, което според анализатори може да бъде стъпка към допълнително финансово разхлабване.

Докладът насочва нов дебат за реформа на фискалните правила, като се очаква министрите на финансите на страните членки да обсъдят на срещата си в Хелзинки в събота.

Финландия, която по принцип подкрепя строгите правила на Пакта за стабилност и растеж, признава в документа, че ролята на фискалната политика на еврозоната е решаваща за подпомагането на икономиката на съюза, но тя може да се разглежда и като "все по-ограничена".

Съгласно разпоредбите, фискалните правила трябва да бъдат разгледани и преоценени до края на настоящата година. Не се знае дали ще бъдат препоръчани промени, но това е вероятно предвид икономическите тенденции днес.

Анализатори тълкуват все пак, че в резултат на дебата може да се стигне до промени, тъй като Германия, която е традиционният икономически двигател на блока, е на ръба на рецесията.

Миналата година Европейският фискален съвет - консултативен орган към ЕК относно бюджетни правила - съобщи, че фискалните регулации, които изискват държавите от еврозоната да поддържат дефицита под 3% от продукцията и постепенно да намалят дълга си под 60%, са твърде сложни.

ЕФС тогава предложи държавите, които поддържат основния си разход под определения таван за период от три години и за които следователно се предвижда да намалят дълга си, да могат да се разглеждат в съответствие с правилата, дори и да имат надвишен дефицит.

От ЕК потвърждават, че преглед на правилата ще има, но не коментират какви може да са възможните резултати, тъй като новият състав на изпълнителната власт на съюза започва мандата си през ноември.

Финландският доклад също така пояснява, че страните от ЕС все още са със смесени чувства относно оценката на съществуващите фискални правила.