Доларът се търгува в понеделник без съществени изменение по отношение на кошницата от основни световни валути. Китайският юан поевтинява.

Стойността на златото в началото на новата седмица расте на фона на слабите макроикономически данни за редица страни. Това усилва очакванията за смекчаване на паричнокредитната политика от страна централните банки във водещи икономика.

Цената на декемврийските фючърси за скъпоценния метал в понеделник сутринта на нюйоркската борса Comex расте с 1,55 долара, или с 0,1%, до 1517,05 долара за тройунция.

Цена на декемврийските фючърси за среброто се вдига с 0,05% — до 18,128 долара за унция.

Днес сутринта общата валута се търгува около нивото $1,1027 за евро в сравнение с $1,1030 в края на предходната сесия.

За едно евро днес на пазара дават по 117,84 йени спрямо 117,89 йени в петък.

Курсът на долара е 106,88 йени в понеделник при 106,92 йени в края на миналата работна седмица.

Значимо за валутния пазар събития през тази седмица е заседанието на Европейската централна банка на 12 септември, четвъртък. През юли шефа на ЕЦБ Марио Драги намекна за възможността за нови стимулиращи паричнокредитни мерки.

Инвеститорите очакват понижение на ставките по депозити, които и сега са на ниво минус 0,4%. Освен това се прогнозира, че паричният регулатор на еврозоната ще реализира купуване на активи на сума 30 млрд. евро месечно в продължение на година.

В същото време китайския юан поевтинява спрямо долара, трейдърите оценяват икономическите данни и решението на Централната банка в Пекин да смекчи изискванията за резервите на банките. Тези норми се намаляват за трети път тази година, след януари и май, в стремежа на Народната банка на Китай да подкрепя икономиката в условията на търговската война със САЩ.

Днес курсът на китайската валута към американската е 7,1291 юана за едни долар в сравнение с 7,1157 юана за долар в петък.

Китайският експорт в доларово изражение е спаднал с 1% през август в сравнение със същия месец на миналата година - до $214,8 млрд., показват данните на Главното митническо управление на Китай. Вносът се съкращава с 5,6%, до $179,97 милиарда.