Търговските конфликти и слабата световна конюнктура донесоха проблеми за силно експортно ориентираната икономика на Германия. Водещият износител на Европа отбелязва спад на БВП през второто тримесечие от 0,1%, става ясно от публикуваните в сряда официални данни на местната статистическа агенция. За сравнение през първото тримесечие икономиката отбеляза 0,4% ръст.

Лошата новина е, че очакванията на анализатори е следващото тримесечие да затвърди тренда на спад, което ще означава и официално навлизане в рецесия, коментира германският бизнес ежедневник Handelsblatt.

Почти всички индикатори предвиждат именно такъв сценарий. Нивото на поръчките в индустрията на страната спадат значително към края на юни, а бизнес климатът е спаднал през юли толкова, колкото не се е случвало от финансовата криза през 2009 година насам.

Със забавянето на Германия за българския износ ще са нужни нови алтернативни пазари

Със забавянето на Германия за българския износ ще са нужни нови алтернативни пазари

Други ключови за страната търговски партньори също се в затруднена ситуация, казва експерт

Към това трябва да се прибави и очакванията на повечето предприятия за влошавана на икономическата ситуация. Дори и предприятията от сферата на услугите, които дълго време се радваха на добра конюнктура, очакват спад на бизнеса и близките перспективи.

Дори инвеститорите, които по принцип предусещат рецесиите, са песимистично настроени. Това може да се види в лихвите по десетгодишните германски облигации, които са били за последно толкова ниски в седмицата преди фалита на американската банка Lehman Brothers, която пък от своя страна отключи процеси, довели до световната финансова криза.

Един нестандартен сигнал за наближаваща рецесия са и търсенията в Google по ключова дума "рецесия". В Германия те са на най-високото си ниво за последните 5 години.

Износът на Германия се срина с невиждан от три години темп

Износът на Германия се срина с невиждан от три години темп

Вносът също намалява, показвайки слабост на икономиката

Германия киха, България се разболява

Ако се сбъднат очакванията забавянето на германската икономика да се превърне в рецесия, българската също ще го усети. Германия е сред най-големите търговски партньори на България, като през последните две години страната ни отбелязва рекорден износ натам. Само за 2018 година търговският обмен между двете държави възлиза на 8.266 милиарда евро, а българският износ надвишава вноса с 320 милиона евро.

Това се дължи най-вече на германските компании, които произвеждат много стоки у нас, но ги продават в Германия. Такава е например компанията Liebherr, чиито хладилници се правят в "Тракия икономическа зона" до Пловдив. При евентуален спад на германската икономика обаче може да се очаква и спад на поръчките за германски стоки, произведени у нас.