На фона на нестабилния енергиен сектор президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира тази седмица, че може да спре транзита на енергийни доставки, ако Полша затвори границата си с неговата страна, предаде Oilprice.

Лукашенко отправи подобна заплаха и преди седмица, което накара руския президент Владимир Путин да предупреди, че спирането на транзита на природен газ по тръбопроводите, преминаващи през Беларус, които са собственост на "Газпром", ще е в нарушение на транзитния договор.

В момента границата се превръща в спорна точка между Европейския съюз и Лукашенко. ЕС обвини Лукашенко, че използва мигрантите като "пионки", докато Лукашенко коментира, че трябва да се направи нещо по отношение на хуманитарната криза.

Напрежението ескалира, когато Лукашенко посочи, че е "сериозен" относно спирането на енергийните доставки от Русия. "Трябва да помислите как ще купувате от Русия", заяви той в интервю тази седмица, писа Bloomberg.

Напрежението между Европа и Беларус ескалира на фона на опитите на хиляди мигранти да преминат от Беларус в Полша - първата им стъпка към ЕС.

"Полша има идея да затвори границата си Беларус. Нека го направят", казва президентът на Беларус. "Ако затворят границата, тогава трябва да помислят как ще купуват енергия от Русия", допълва той.