Компании от цял свят правят крачка назад и намалят темпото през тази година относно външни доставки и нови покупки зад граница.

Това довежда за индустрията най-ниското увеличение от 7 години насам.

Всъщност темпът на световната търговия се е покачил едва с 0.1 процента през юни в сравнение с количеството на растеж през изминалата година.

Това сочат данни за международната търговия, изготвени от анализаторската фирма Panjiva, пише CNN Money. 

 „Имаше няколко доста ясни знака, че темпът на международната търговия ще се забави”, коментира анализаторът Крис Роджърс.

Наравно с това износът в Америка е спаднал с 5 на сто в сравнение с миналата година, като така търговския остатък от приходи и разходи спада за трети пореден месец, сочат резултатите.

Друг регион, който разклаща външната търговия, е Латинска Америка.  

Общият обем на търговията тук също е намалял през юни, сочат още данните на анализаторската фирма.

Позицията и стойността на долара се оказаха основна пречка за американските компании, които продават компютри, автомобили и други продукти в чужбина.

Забавянето на растежа в Китай и ниският процент на търсенето в някои от развиващите се страни също оказват ефект върху ниските стойности на търговията по света.

Фирмите обаче са обнадеждени за бъдещето на външните доставки. Според скорошно проучване на American Express и Economist Intelligence Unit 66 процента от международните компании вярват, че търговията със САЩ ще се увеличи през следващите няколко години.

Въпреки това на хоризонта се открива ново предизвикателство и това е Brexit. Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да охлади търговските връзки между Острова и някои от неговите основни партньори на Стария континент, смятат анализаторите.