Министерството на отбраната прекратява договора с "Елбит системс" за ремонт и модернизация на хеликоптерите МИ-24 и МИ-17, съобщават от военното министерство.

До тази стъпка се стигна след два кръга неуспешни преговори за прекратяване на договора по взаимно съгласие при приемливи условия за двете страни и след решения на Министерски съвет, се посочва в съобщение Министерството на отбраната /МО/.

Договорът с "Елбит системс" беше подписан на 2 декември 2005 година, след оспорвана процедура и след две решения на Върховния административен съд.

Според графика за доставки един Ми-24 с възстановена летателна годност и удължен технически ресурс и два модернизирани вертолета Ми-17 трябваше да бъдат готови през 2006 година.

До този момент ремонтирани и модернизирани хеликоптери няма, твърдят от МО.

За Министерството на отбраната ремонтът и модернизацията на хеликоптерите е изключително важен проект, тъй като е свързан с изграждането на способности на Българската армия, се казва още в съобщението.

Министерството на отбраната е поискало връщане на авансово платените суми от близо 12 млн. евро и да бъде изплатена неустойка за неизпълнение на договора в размер на близо 3 млн. евро.