Преди време Катар обяви своите намерения да запази мястото си на новен лидер в сегмента на втечнения природен газ (LNG) - пазар, на който САЩ също се борят да бъдат глобален гигант. За постигането на това страната съобщи, че изгражда най-големия завод за LNG. Сега пък малката, но богата държава от Персийския залив започна да намалява цените на суровината.

Всички тези стъпки от страна на Катар идват, след като американският втечнен газ започна бързо да се превръща в заплаха за нейния експорт. Докато страната все още е най-евтиният производител на LNG, на територията на Щатите започна разработването на множество такива проекти, като компаниите от там бързо започнаха да печелят позиции на международния пазар.

САЩ бързо намери място сред най-големите износителки на втечнен газ. Последните месеци обаче разколебават американските компании, които дават заден при новите проекти в сегмента.

Всъщност броят на LNG проектите, чакащи последно одобрение, са намаляли през последната година. И ако отчасти причина за това е пандемията, то друг фактор са перспективите пред бизнеса. Основно предизвикателство за американските фирми се оказват трудностите в намирането на дългосрочни купувачи на техния газ.

Катар взема надмощие в бързо развиващия се пазар на втечнен газ

Малката страна от Близкия изток, която иска да бъде хегемон на пазара на втечнен газ

Един от големите печеливши е Пакистан

По оценката на експертите от Wood Mackenzie нито един нов LNG проект няма да стане факт през тази година.

"Като цяло отчитаме забавяне в сключването на нови договори за продажби", отчита анализаторът за Северна Америка Алекс Мюнтън. "Проектите, чакащи одобрение, ще продължат да имат проблеми с намирането на купувачи заради това, че в световен мащаб има голяма активност в този сегмент", допълва той.

Конкуренцията при втечнения газ ще става все по-сериозна с опитите на Катар да затвърди позицията си на номер едно. Това ще се окаже решаващо за развитието на пазара в дългосрочен план, а причината е, че в света има много производители, но техните доставки все още остават значително по-скъпи.

"Никой не може да се конкурира с цените на Катар", обяснява старши изследователя в Оксфордския институт по енергийни науки Джонатан Стърн.

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Въпреки усилията на Вашингтон