Когато Вашингтон наложи санкции върху редица руски компании, срещу тях се обяви не само Москва, но и Брюксел. Причината беше, че те бяха насочени към дружествата, изграждащи газопровода "Северен поток 2", който трябваше да увелиди доставките на природен газ за Европа.

Американските власти твърдяха, че тяхната цел е да работят за намаляване на енергийната зависимост на Стария континент от Русия. За други обаче целта на санкциите беше САЩ по-лесно да осъщесвят своите енергийни планове за европейските пазари, пише авторът на специализирания сайт OilPrices Ирина Слав.

Администрацията на президента Доналд Тръмп продължи да работи в тази посока, като една от големите амбиции на Белия дом беше да увеличи влиянието си в Европа що се отнася до доставките на втечнен природен газ (LNG). Но уроците от историята и особено тези, свързани с бизнеса на "Газпром" навеждат на мисълта, че Вашингтон трудно ще успее да постигне тази цел.

Русия "налива" милиарди долари в добива на втечнен природен газ

Русия "налива" милиарди долари в добива на втечнен природен газ

Страната разчита компанията Novatek да увеличи сериозно производството на суровината

Според доклад на експерта от HIS Markit Тане Густафсон днес енергийният пазар в Европа е много по-отворен и прозрачен от преди, но все пак продължава да бъде трудно за американските компании да се превърнат в предпочитана алтернатива на местните пазари.

Страните от Стария континент усилено разработват газова мрежа, която включва и LNG терминали. Това означава, че днес европейските пазари са много по-гъвкави що се отнася до вноса на природен газ, отколкото преди 30 години, когато Русия и Норвегия доминират доставките. Но има една уловка - американският втечнен газ трябва да бъде достатъчно евтин, за да бъде избран пред конкурентите.

Полша се готви за американски доставки на втечнен газ, които да й осигурят "газова свобода"

Полша се готви за американски доставки на втечнен газ, които да й осигурят "газова свобода"

Сделката е за близо четвърт век

"Полша вече купува американски LNG. Страната е готова да плаща повече, ако е необходимо, за да намали зависимостта си от руския газ по редица исторически причини. През миналата година България също получи две доставки на американски втечнен газ", посочва авторът.

В свое изказване през лятото на 2019 година ресорният министър Теменужка Петкова обяви, че суровината е била купена на 10% по-ниски цени от предлаганите от "Газпром".

Въпреки интересът на България и Полша, двете страни са малки пазари за американския LNG. Германия е най-големият газов пазар в Европаи предстои да стане още по-голям, тъй като предстои страната да затвори всичките си активни ядрени централи до 2022 година. Това е и причината "Газпром" да строи "Северен пото 2".

Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ

Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ

Двете суперсили използват политиката и икономиката, за да убедят ЕС да избере техния ресурс

Германия е внесла природен газ на стойност от общо 14,6 милиарда долара през първата половина на 2019 година. Това е увеличение с 14,8% в сравнение с година по-рано. По-голямата част от вноса на газ идва от Русия, следвана от Норвегия и Нидерландия.

Сега, когато последната затваря своето основно находище в Грьонинген, Германия ще се нуждае от повече руски и норвежки газ. Също така тя може да внесе американски втечнен газ, докато предлаганите цени са изгодни за страната.

Същото обаче важи и за Русия. Германия купува руски LNG, а само преди месец "Новатек" отвори първата си LNG станция в страната. Това е първата такава за руска компания в Европа и може да даде началото на изграждането на цяла мрежа.