Русия е готова да спести над 1 милиарда долара данъци на най-голямата местна компания в добива на природен газ.

Дружеството Novatek ще може да ползва данъчни облекчения в размер на 40 милиарда рубли или 600 милиона долара от регионалния бюджет на Ямало-Ненецкия автономен окръг и още 1,5 милиарда долара от федералния бюджет при изграждането на терминал за експорт на втечнен природен газ (LNG) в северозападен Сибир. Това става ясно от информация на РБК, цитирана от сайта OilPrices.

Това е поредното потвърждение, че Москва възлага сериозни надежди на износа на LNG в момент, в който търсенето на суровината расте. Властите в страната се надяват, че неговите доставки ще успеят да компенсират част от експорта на петрол - най-важната суровина за Русия.

Проектът, който трябва да донесе сериозна енергийна доминация на Русия

Проектът, който трябва да донесе сериозна енергийна доминация на Русия

Страната има големи амбиции за пазара на втечнен природен газ, които иска да изпълни до 2030-а

Novatek, която през миналата година успя да изпревари енергийния гигант "Газпром" по пазарна капитализация, оперира проекта Yamal, който има капацитет от 17,4 милиона тона втечнен газ годишно. Компанията изгражда и нов завод, който трябва да добави още 19,8 милиона тона към капацитета ѝ.

Дружеството е смятано като "острието", на което Русия залага за износа на LNG. В интервю за Bloomberg преди време финансовият директор на Novatek Марк Гйетвай посочи, че компанията ще помогне на страната да се превърне в един от четирите най-големи износители на суровината през следващите няколко години.

Според изчисления отново на Bloomberg САЩ и Катар могат да имат капацитет за производството на 100 милиона тона годишно до 2030 година, като двете страни ще делят първото място. След тях се нареждат съответно Австралия и Русия с такъв от 95 милиона тона и 75 милиона тона на година.