На 2400 километра от Москва малкото пристанище на Сабета в Западен Сибир е сърцето на най-амбициозния план на Русия за втечнен природен газ. И добивът там е организиран от компания, която само преди година навлезе на пазара.

Няколко пъти седмични танкери напускат отдалеченото място, пренасящи гориво за Европа и Азия. Това, разбира се, не е единственото находище на втечнен газ в тази част на света, но за сметка на това е най-голямото, пише Bloomberg.

Novatek, която е основният акционер в проекта Yamal, твърди, че работи за изпълнението на стратегията си, която трябва да превърне Русия в един от най-големите износители на гориво в следващото десетилетие.

"Русия може да бъде в топ 4 на износителите на втечнен природен газ", посочва финансовият ръководител на компанията Марк Гйетвай в интервю, проведено в Лондон.

Компанията вече показва, че е възможно да се добива суровина при такива тежки условия като тези в Сибир при това на конкурентни цени. За това допринася и топенето на арктическия лед, а за целта от Novatek използват специални танкери.

Дружеството, чийто най-големи акционери са руските милиардери Леонид Михелсон и Генади Тимошенко, както и френският енергиен гигант Total, се превърна във водещият производител на втечнен газ за страната след отварянето на завода си на полуостров Ямал преди две години.

Съоръженията достигнаха пълен капацитет в края на 2018 година, удвоявайки пазарният дял на Русия до 8%. Към момента капацитетът на находището е 17,5 милиона тона годишно, а идеята е той да бъде увеличен с 20% до 2030 година.

До края на този период страната може да е четвъртият най-голям износител на втечнен газ след САЩ, Катар и Австралия, показват изчисления.