Полша се готви да приеме доставките на големи количества американски течен природен газ, които по план трябва да започнат през 2022 или 2023 година. Това става ясно от държавната полска компания PGNiG за преработка и добив на нефт и природен газ.

По думите на вицепрезидента на компанията Масей Возняк понастоящем Полша купува природен газ от редица страни, пише RT.

"Откакто е влязъл в експлоатация, терминалът за втечнен природен газ Świnoujście LNG e получил над 67 танкера с доставки, като 8 от тях са били от САЩ. Ние се подготвяме, за да може през 2022 година или най-късно през 2023 да внасяме милиони тонове втечнен природен газ от Щатите", е посочил Возняк.

Въпреки че според официалната информация за търговското партньорство, цената на природния газ ще бъде близка до тази на руския, експертите смятат, че това е малко вероятно. Причината е, че когато се вземат предвид разходите за изграждането на специализирани терминали за втечнен газ и танкерите, които го доставят, американската цена ще се увеличи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да убеди европейските лидери да намалят покупките на руски газ. Той твърди, че континентът е като заложник и е свръх зависим от руската енергия, като в същото време се опитва да увеличи доставките на втечнен природен газ от САЩ.

Американското енергийно министерство дори преименува американския втечнен природен газ на "газ на свободата" в усилията си да убеди европейските и азиатските пазари, че продуктът на Щатите е по-добър от по-евтините доставки, които предлага Русия.

Полската държавна компания PGiNG наскоро подписа дългосрочен договор за внасяне на американски природен газ. Сделката е за период от 24 години и е с производителя на природен газ от Тексас Cheniere Energy, от който трябва да се доставят половин милион тона от суровината през 2023 година.