Qatar Petroleum се оказа в центъра на голямата сцена на инвеститорите във втечнен природен газ (LNG) през 2021 г. Страната сключи две големи сделки с Пакистан и Китай като особено тази с Пакистан изненада мнозина. Според анализаторите на газовия пазар обаче, сделката между Катар и Пакистанската държавна петролна компания (PSOC) е доста логична. Двете държави вече имаха договор за 15-годишна доставка, в резултат на което Катар се изстреля в позицията на водещ доставчик на втечнен газ за Пакистан през последните 5 години.

Катар инвестира $28 милиарда в най-големия проект за LNG в света

Катар инвестира $28 милиарда в най-големия проект за LNG в света

Това ще увеличи капацитета на LNG индустрията в страната с 43%

Пакистан буди интерес с това, че е сравнително нов играч на световния газов пазар. Неговият първи терминал за втечнен природен газ започва да получава товари едва през март 2015 г. Няколко години по-късно и благодарение на Катар, който е основен доставчик в Персийския залив, страната трупа все повече дивиденти в своя полза.

На 26 февруари тази година беше подписан новият договор между Катар и Пакистан, който е за доставка на 3 милиона тона втечнен природен газ годишно в продължение на 10 години.

"Доставките на втечнен газ за пакистанските станции за LNG ще започнат през 2022 г. и ще продължат до края на 2031 г. Всяка година Qatar Petroleum ще доставя три милиона тона газ за Пакистан", се казва в изявление на катарската държавна компания.

На какво се дължи надмощието на Катар?

Честно казано, Пакистан може да получава газ чрез магистрални тръбопроводи от съседните й енергийни централи. Тук обаче идва проблемът със скоростта. Пакистан успя да издигне бързо терминалите си за доставка и втечняване, докато строителството на тръбопроводи, свързващи държавата със съседните й страни върви с много бавни темпове.

Саудитска Арабия инвестира $10 милиарда в петролна рафинерия в Пакистан

Саудитска Арабия инвестира $10 милиарда в петролна рафинерия в Пакистан

Принц Мохамед бин Салман ще подпише споразумението през февруари

Например, тръбопроводът Иран-Пакистан беше договорен още през 1999 г., но до ден днешен Пакистан не е завършила своя участък.

Вторият тръбопровод е с Туркменистан и има за цел да докара газ през целия Афганистан, също не е завършен. На този фон, сделката с Катар дава положителен тласък на икономиката на Пакистан.

Следователно, в надмощието на Катар в региона няма нищо изненадващо. А един от големите печеливши от това се оказва Пакистан.

Пакистан иска да мине на зелена енергия

Пакистан иска да мине на зелена енергия

Вносът на страната на въглища и газ е в размер на $13 милиарда