Катарската държавна петролна и газова компания Qatar Petroleum (QP) взе окончателното инвестиционно решение за изграждането на най-големия в света проект за втечнен природен газ (LNG). Той ще увеличи производствения капацитет на LNG индустрията в страната с 43%, съобщи компанията.

"Qatar Petroleum взе окончателното инвестиционно решение за разработване на проекта за източната част на Северното поле (NFE), най-големият LNG проект в света, който ще увеличи производствения капацитет за втечнен газ на Катар от 77 милиона тона годишно на 110 милиона тона годишно", се казва в съобщението, цитирано от 1prime.ru.

Очаква се производството да започне през четвъртото тримесечие на 2025 г. и да възлиза на около 1,4 милиона барела петролен еквивалент на ден. В допълнение към LNG, съоръжението ще произвежда и кондензат, втечнен въглеводороден газ (LPG), етан, сяра и хелий, съобщиха от компанията.

Подписаният договор за проектиране, снабдяване и строителство обхваща основно изграждането на четири производствени линии с капацитет от 8 милиона тона годишно, както и свързаните с тях съоръжения, се казва в съобщение за пресата. Проектът NFE се оценява на 28,75 млрд. долара - една от най-големите инвестиции в енергийната индустрия през последните няколко години, отбелязва QP.Компанията отбелязва, че NFE представлява първата фаза от разширяването на LNG индустрията на Катар. Втората фаза - южната част на Северното поле или NFS - ще увеличи капацитета от 110 на 126 милиона тона годишно до 2027 година. Проектът на южната част включва изграждането на две линии с капацитет от 8 милиона тона годишно и свързаните с тях съоръжения.

QP контролира всички части на петролния сектор на Катар, включително проучване, производство, рафиниране, транспорт и съхранение. Катар е водещият производител на LNG в света.

През 2017 г. той отмени мораториум, наложен през 2005 г. върху развитието на Северното газово находище, разположено на североизток от крайбрежието му. То е част от голямото поле Южен Парс, другата част от което се разработва от Иран.