Саудитска Арабия планира да изгради петролна рафинерия за $10 милиарда в Пакистан, съобщи енергийното министерство в събота. Тя ще се намира край пристанището Гвадар, което се разработва заедно с помощта на Китай, припомня CNBC.

Пакистан иска да привлече инвестиции и друга финансова помощ, за да се справи с растящия си дефицит по текущата сметка, причинен частично и от повишаващите се цени на петрола. Миналата година Рияд предложи на Пакистан пакет от $6 милиарда, който включи и помощ за плащането на вноса на петрол.

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Рисковете от новия "Път на коприната" стават все по-видими

"Саудитска Арабия иска да направи икономическото развитие на Пакистан стабилно, като изгради петролна рафинерия и партньорство в страната в рамките на Икономическия коридор Китай-Пакистан", заяви министър Халид ал-Фалих.

Принц Мохамед бин Салман ще посети Пакистан през февруари, за да подпише споразумението. Министърът допълни, че Рияд ще инвестира и в други сектори.

Пекин е обещала $60 милиарда на Пакистан, включително за изграждане на енергийни централи, магистрали, жп-линии и по-големи пристанища, като целта е да превърне страната в своя връзка със западния свят.

Пакистан ще иска $7 милиарда от МВФ

Пакистан ще иска $7 милиарда от МВФ

Страната може да покрие вноса си само до края на годината