Пакистан планира да премине частично на енергия от възобновяеми източници. Държавата има за цел да приложи в електропреносната си система вятърни и соларни генератори, които да покрият 20% от капацитета на страната, пише Bloomberg.

Южноазиатската страна планира да увеличи възобновяемите се източници на енергия с повече от 4 пъти, достигайки до 7 гигавата. Планът е до 2025 година страната да произвежда 8-9 гигавата, заяви Надеем Бабар, който е шеф на енергийната работна група в Пакистан.

Новата енергийна политика може да повиши общия производствен капацитет на страната с 40%, до 43-43 гигавата.

Очаква се програмата да бъде одобрена в рамките на месец.

Саудитска Арабия ще построи първата си вятърна ферма

Държавата, която изнася най-много петрол в света, ще построи първата си вятърна ферма

Тя иска да освободи около 600 000 барела петрол дневно, които днес ползва за генериране на електричество

Планът за смяна към чиста енергия идва, след като Пакистан едва преодоля енергийния дефицит, добавяйки нови 10 гигавата в мрежата през последните 6 години, за да сложи край на дългите и непредвидени периоди без ток в големите градове.

"Главната политика е да сложим много по-голям акцент върху възобновяемите енергийни източници през следващите 10 години", каза Бабар.

Докато страната се опитва да повиши производството си на електроенергия, мрежата е подложена на все по-голям и натиск. Много от преносимите линии вече оперират на пълен капацитет.

Пакистан работи със Световната банка, за да се набележат най-добрите места, на които могат да се поставят новите вятърни и соларни генератори.

Очаква се също така производството на зелена енергия да намали разходите на страната от внос на горива като въглища и природен газ за производството на ток. Към момента вносът на горива и въглища на страната възлиза на стойност около 13 милиарда долара, при положение, че целият внос на Пакистан е 50 милиарда долара.

Пакистан си осигури $6 милиарда от Международния валутен фонд

Пакистан си осигури $6 милиарда от Международния валутен фонд

Страната е пред криза