Най-големият износител на петрол в света планира да започне да създава енергия от вятъра в рамките на следващите три години. Промяната е част от усилията на Саудитска Арабия да намали местното търсене на изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Френската държавна Electricite de France SA, която притежаваше четири ВЕЦ-а в България, но по-късно ги продаде, и Mubadala Investment Co са подписали споразумението със саудитски и международни банки, които ще осигурят финансиране на проекта.

През януари двете дружества подписаха договор за изграждането на соларния парк с капацитет 400 мегавата. Той трябва да заработи през първото тримесечие на 2022 г. и ще бъде най-големият в Близкия изток.

Рияд се опитва да разработи нови индустрии, за да намали зависимостта си от петрола. Суверенният фонд на държавата планира да инвестира в производство на чиста енергия и заводи, които произвеждат компоненти, нужни за соларните и вятърни ферми.

Крайната цел е Саудитска Арабия да освободи около 600 000 барела петрол дневно, който днес гори, за да произвежда електричество.

Защо най-големият износител на петрол инвестира $7 милиарда във възобновяема енергия?

Защо най-големият износител на петрол инвестира $7 милиарда във възобновяема енергия?

Ползата не е само една