Световната банка отново повиши прогнозата си за ръста на българската икономика. От институцията очакват, че през 2018 г. брутният вътрешен продукт на страната ни ще се увеличи с 3,9 процента спрямо предходната, а през 2019 г. ръстът ще се ускори до 4%. Прогнозата за 2020 г. е за съвсем леко забавяне на растежа до 3,9 процента.

За сравнение, през лятото на миналата година Световната банка прогнозираше, че през 2018 и 2019 г. икономиката на България ще се разширява с по 3,7 процента.

От институцията изчисляват още, че през 2017 г. брутният вътрешен продукт на държавата е нараснал с 3,8 процента.

Българската икономика я чакат 7 добри години

Българската икономика я чакат 7 добри години

2017-а беше една от най-добрите години за растежа, смята Симеон Дянков

Междувременно главният икономист на UniCredit Bulbank Кристофор Павлов прогнозира, че през 2018 г. икономиката на България може да нарасне и с до 4,4%. В ефира на BloombergTV Bulgaria той изрази оптимистична оценка на база темповете на български износ и ръста на глобалната търговия, която вече изпреварва растежа на икономиката.

Друг важен фактор, посочва той, е покачването на инвестициите.

В есенната си макроикономическа прогноза Министерство на финансите предвижда ръст на икономиката от 3,9% в годините между 2018 и 2020 г.

18 лева БВП на час създава един зает в българската икономика

18 лева БВП на час създава един зает в българската икономика

Делът на работещите в аграрния сектор се увеличава

Глобалният растеж ще се забърза през тази година след по-добрата от очакваното 2017 година, смятат още от Световната банка. Експертите от организацията смятат, че световната икономика ще нарасне с 3,1% през следващите 12 месеца преди да се забави по-осезаемо.

2018 година ще е първата след финансовата криза, когато има възможност растежът да достигне нивата отпреди десетилетие. Въпреки това в доклада се посочва, че ръстът нагоре ще бъде краткосрочен, като от своя страна той ще подобри стандартът на живот и ще ограничи риска от бедност в дългосрочен план.

"Възстановяването на глобалния растеж е обнадеждаващо", посочва президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Прогнозата е по-добра от тази, която банката представи през юни миналата година.

Сред големите икономики, специално за Еврозоната, от организацията все пак очакват леко забавяне, но по-малко от предходните очаквания.

Развиващите се икономики ще запишат малко по-голям ръст през тази година, но от банката очакват да има значителни промени в дългосрочен план. Според оценката на експертите потенциалът за растеж в следващите години е по-слаб от този за последните.