Германия има спешна нужда да привлече специалисти в областта на здравеопазването и други сектори. И заради това властите в Берлин вече гледат дори не към Европейския съюз (ЕС), а към държави извън него.

Правителството, ръководено от канцлера Ангела Меркел, работи по стратегия, която да помогне създаването на квалифицирани кадри вътре в страната и привличането на готови такива от трети страни.

По думите на Меркел, цитирана от Associated Press, Германия трябва да улесни режима за издаване на работни визи за гражданите на държави извън ЕС. "Не само ние търсим професионалисти. Има голяма конкуренция в тази посока", казва тя.

Готвените законодателни промени в тази посока трябва да влязат в сила от 1 март, като те ще улеснят процеса за намиране и наемане на работа на чужденци.

Според анализатори най-остър недостиг на кадри има в здравеопазването, основно на медицински сестри, и в информационните технологии.

"Много компании в Германия спешно търсят квалифицирани служители независимо от слабостите на икономиката", казва президентът на Асоциацията на германските търговски и индустриални камари Ерик Швейцер. "За повече от половината компании недостигът на карди е най-големият риск за бизнеса", допълва той.